X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Iurie Leancă a refuzat să răspundă la întrebarea legată de poliţiştii moldoveni din Bender

24 sep. 2013,, 11:20   Societate
3577 4
Foto: radiochisinau.md
În cadrul conferinţei de presă organizate la finele întrevederii lui Iurie Leancă cu pretinsul preşedinte al rmn, Evgheni Şevciuk, prim-ministrul R.Moldova a refuzat să răspundă la întrebarea legată de poliţiştii moldoveni din Bender,

Potrivit Agenţiei "Infotag", el a remarcat doar că "fără îndoială, aceasta este o problemă complicată, care există pe parcursul mai multor ani de zile ...şi trebuie ca pacea şi înţelegerea să existe aici, chiar şi fără soluţionarea problemei politice".

Şevciuk a confirmat că problema are o istorie dureroasă şi veche.

"În Zona de Securitate este necesar de a respecta acordurile, pentru a nu admite destabilizarea situaţiei, iar acordul de bază este cel cu privire la crearea grupului comun operativ de anchetă, care a stabilit numărul poliţiştilor moldoveni în Bender – 100 de persoane. Toate problemele trebuie soluţionate în cadrul grupului comun de anchetă, miliţiei transnistrene şi poliţiei moldoveneşti", consideră pretinsul lider tiraspolean.

În opinia lui, "oricît de problematică din punct de vedere juridic ar fi situaţia, pentru toată lumea este clar că într-un singur oraş nu pot activa două sisteme de drept".

El a atras atenţia asupra faptului că poliţia din Bender îndeplineşte legile moldoveneşti, iar miliţia – pe cele transnistrene.

"Noi considerăm că acţiunile unilaterale ale poliţiei în ceea ce priveşte reţinerea cetăţenilor rmn în Zona de Securitate sînt contraproductive. În contextul legislaţiei rmn, este vorba despre privarea ilegală de libertate a cetăţenilor Transnistriei. Nu aş vrea ca această problemă să existe în continuare. Aici există contradicţii de sistem, care trebuie soluţionate la masa negocierilor", a spus Şevciuk.

Conflictul dintre colaboratorii comisariatului de poliţie din Bender, situat chiar în centrul oraşului, şi grupările armate transnistrene se consideră că a constituit motivul formal de începere a conflictului militar din iunie-iulie 1992. În timpul acţiunilor militare au decedat circa 1000 de oameni, dintre care peste 400 de locuitori paşnici din Bender.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав