Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Cursul monedei euro în raport cu leul moldovenesc continuă să crească din cauza aprecierii sale în raport cu dolarul SUA

19 sep. 2013,, 15:57   Economie
6037 0
Foto :vkurse.ua
Tendinţa de apreciere a monedei euro în raport cu leul moldovenesc, care s-a atestat pe piaţa valutelor în ultimele zile, va continua. Aceasta este părerea specialiştilor bancari.

Agenţia "Infotag" comunică cu referire la estimările bancherilor mai multor bănci mari din Moldova că joi cursul de schimb al celor două valute principale a atins nivelul de $1,3536 pentru 1 euro, după ce încă miercuri, 18 septembrie, a fost de $1,3352.

Interlocutorii agenţiei au relevat faptul că o asemenea creştere a cursului monedei europene unice în raport cu dolarul american nu s-a mai înregistrat în ultimele şapte luni.

Vorbind despre motivele aprecierii bruşte a monedei euro, bancherii invocă decizia Sistemului Federal al Rezervelor al SUA (SFR) din 18 septembrie, după care a devenit clar că SFR nu va reduce volumul împrumuturilor pentru acoperirea deficitului, a căror sumă se va menţine la nivelul anterior - $85 mld. pe lună.

SFR a hotărît să menţină fără modificări programul de stimulente cunoscut ca "a treia atenuare cantitativă" (QE3). SFR va continua să aloce lunar $45 mld. pentru procurarea obligaţiilor trezoreriale pe termen lung şi $40 mld. - pentru obligaţii ipotecare.

Înainte să ajusteze ritmurile de procurare, Comitetul SFR a decis să aştepte cele mai bune dovezi asupra faptului că progresul din economia Americii este unul stabil, lăsînd să se înţeleagă că diminuarea volumelor s-ar putea produce chiar pînă la finele anului 2013.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, i-a explicat reporterului agenţiei "Infotag" că aprecierea atît de semnificativă a monedei euro în raport cu dolarul SUA se va răsfrînge în mod automat şi asupra aprecierii monedei europene unice în raport cu leul moldovenesc.

"Noi nu putem menţine artificial şi atît de rapid "soliditatea" leului în raport cu euro, şi nu vedem mare rost în aceasta. Noi aşteptăm ca pieţele din exterior să se calmeze, pentru că acum acestea sînt într-o stare de şoc", a apreciat şeful BNM.

Pieţele valutare au aşteptat o înăsprire a politicii monetare a SFR prin micşorarea valorii împrumuturilor lunare din cauza creşterii catastrofale a datoriei Americii de $16,7 trilioane, care depăşeşte 60% din valoarea produsului intern brut.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?