X 
Transnistria stiri: 1405
Preşedintele stiri: 4065

Moldova speră să reducă datoria faţă de Gazprom renunţînd la o parte dintre reţelele de distribuţie a gazelor

19 sep. 2013,, 12:48   Economie
4868 1
Foto: tribuna.md
Moldova speră să reducă datoria faţă de concernul rus Gazprom renunţînd la o parte din reţelele de distribuţie a gazelor, evaluate la circa 1 miliard de lei. Potrivit Agenţiei "Infotag", despre aceasta a declarat miercuri vicepremierul Valeriu Lazăr în contextul aprobării de către guvern a Metodologiei de evaluare a reţelei de distribuţie a gazelor naturale.

"Pentru început, trebuie să le strîngem grămăjoară, să le evaluăm şi să încercăm să le transmitem nu doar în gestiune, dar să luăm ceva în schimb. S-ar putea întîmpla să vorbim de achitarea anumitor datorii. Adică încercăm ceva să obţinem", a explicat după şedinţa guvernului ministrul economiei.

Valeriu Lazăr a menţionat că evaluarea preţului de piaţă al reţelei de distribuţie a gazelor, construite în cadrul unui program de stat de gazificare din contul resurselor cetăţenilor şi bugetelor locale şi cel central, va fi făcută în baza Metodologiei de evaluare a reţelei de gaze naturale.

"Programul de gazificare a localităţilor s-a făcut în mod dezorganizat. Potrivit unor evaluări aproximative, valoarea gazoductelor construite din contul surselor bugetare este de aproximativ 1 miliard de lei. Ele sînt în gestiunea autorităţilor locale, dar au fost transmise pentru exploatare Moldovagaz. Prin urmare, investiţiile nu pot fi amortizate. Acum căutăm cele mai bune soluţii pentru a decide soarta acestor investiţii", a spus ministrul.

Lazăr a precizat că este nevoie de o inventariere a tuturor gazoductelor proprietate publică şi de a le evalua cu ajutorul unei companii selectate prin concurs.

"Din contul gazoductelor vom încerca să capitalizăm compania Moldovagaz. Scopul metodologiei este de a stabili abordări clare şi metode concrete de evaluare a preţului de piaţă al reţelei de gazoducte, proprietate publică. Preţul de piaţă, stabilit în baza acestei metodologii, va fi folosit pentru stabilirea valorii reţelelor de distribuţie a gazelor la capitalizarea lor ulterioară, inclusiv în contextul diminuării datoriei pentru gazele consumate de sectorul termoenergetic", a explicat Lazăr, precizînd că elaborarea metodologiei este una din obligaţiile Moldovei asumate faţă de UE în domeniul energeticii.

Referindu-se la datoriile faţă de Gazprom, ministrul a menţionat că Moldova a venit cu propunerea către Gazprom să accepte ca Moldovagaz să restructureze aceste datorii în termen de 15 ani.

Întrebat în ce condiţii vor fi restructurate datoriile, Lazăr a menţionat că "în condiţii de piaţă".

"Orice restructurare presupune şi anumite procente", a spus Lazăr, precizînd că va discuta subiectul dat în cadrul întrevederii de la Moscova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?