Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Moldova a anunţat despre trei proiecte investiţionale în cadrul forumului TRACECA

18 sep. 2013,, 10:10   Economie
2849 0
Foto: enpi-info.eu
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a anunţat în cadrul Reuniunii a X-a a Comisiei Interguvernamentale TRACECA (Coridorul de transport Europa-Caucaz-Asia), ce se desfăşoară pe 17 septembrie la Duşambe, Tadjikistan, că trei proiecte din patru, prezentate anterior în cadrul forumului TRACECA, şi-au găsit investitorul.

Potrivit Agenţiei "Infotag", care face trimitere la datele oferite de ministerul de profil, este vorba de crearea în baza unui parteneriat public-privat a unui centru internaţional de logistică la Aeroportul Internaţional Mărculeşti, construcţia segmentului de 19,1 km a drumului M3 Chişinău-Giurgiuleşti pe porţiunea Porumbeni-Cimişlia şi construcţia centurii oraşului Comrat, care vor fi finanţate de BERD şi BEI.

"Dezvoltarea eficientă a coridoarelor de transport în mare măsură asigură şi dezvoltarea de mai departe nu doar a reţelei de drumuri, dar şi a economiei ţărilor participante la proiect. Consider că experienţa forumurilor investiţionale TRACECA este important de valorificat pentru crearea condiţiilor necesare transportării mărfurilor, şi sîntem pregătiţi, cu suportul tehnic al TRACECA, să propunem noi idei pentru examinarea potenţialilor donatori", a menţionat ministrul Vasile Botnari.

În cadrul reuniunii, urmează să fie semnate memorandumurile de cooperare cu Uniunea Internaţională a Transportatorilor Auto şi Conferinţei Europene a Aviaţiei Civile, rezoluţia reuniunii jubiliare a TRACECA şi Declaraţia de la Duşambe. De asemenea, va avea loc transmiterea preşedinţiei Comisiei interguvernamentale TRACECA, care va fi preluată de către Tadjikistan.

Programul TRACECA a fost creat cu ocazia Conferinţei de la Bruxelles, din 3 mai 1993, la care au participat miniştrii transportului si comerţului din: Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia, Azerbaidjan si Georgia. In anul 1996, au fost acceptate în programul TRACECA Ucraina şi Mongolia, ulterior, în 1999, Republica Moldova, iar în 2002, Bulgaria, Romania şi Turcia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?