Transnistria stiri: 1405
Preşedintele stiri: 4065

Moldova intenționează să prelungească pentru încă un an precedentul contract de achiziţionare a gazelor cu "Gazprom-ul"

6 sep. 2013,, 09:00   Economie
3062 0
Foto: segodnya.ua
Republica Moldova este hotărîtă să prelungească contractul de aprovizionare cu gaze cu "Gazprom-ul" pentru încă un an, acesta expirînd încă în anul 2011.

Potrivit informaţiei parvenite la "Infotag" dintr-o sursă apropiată prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, această problema va fi abordată în timpul viitoarei vizite a delegației moldovenești la Moscova, unde se vor purta negocieri cu conducerea "Gazprom-ului".

Experții pieței energetice consideră că o asemenea poziție a RM este bazată pe conjunctura pieței internaționale a resurselor energetice și se aplică de Chișinău și Moscova în cadrul acestui contract cu formula de determinare a costului gazelor.

"Costul mediu al gazelor pentru anul 2013, pe care îl achită Republica Moldova, va constitui aproximativ 378 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, iar în 2014, cînd vechiul contract va fi prelungit deja, acesta va fi, de asemenea, mai mic, să spunem ‒ 368 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi de gaze naturale", ‒ a spus conlocutorul agenției.

Reprezentantul guvernului a menţionat că, la finele anului 2013, ar fi bine ca contractul să fie prelungit, pentru ca consumatorii gazelor naturale rusești din Republica Moldova şi Balcani să poată vedea clar situaţia pentru întreg anul viitor.

"În opinia mea acest lucru este avantajos și pentru Concernul "Gazprom", care are parteneri în Turcia și Balcani, cărora gazele ruseşti le sînt livrate prin tranzit pe teritoriul Republicii Moldova, într-un volum de 20-22 de mld. de metri cubi pe an," ‒ a menţionat el.
Republica Moldova nu are practic nici o datorie față de "Gazprom" în ce priveşte decontările curente, care constituie aproximativ 100 de mil. de dolari SUA. Datoria Transnistriei a depășit 4 mld. dolari SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?