X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Premierul dă asigurări că Moldova va deveni mai atractivă odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb

4 sep. 2013,, 10:17   Economie
3204 4
Foto : EPA
Atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii străini va creşte odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb, care va avea loc în 2014.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, citat de "Infotag", premierul a specificat în cadrul interviului că, după semnarea Acordului de Asociere cu UE, va fi lansat un program de privatizare majoră a activelor de stat şi vor fi create mai multe oportunităţi pentru investitori.

"Integrarea europeană nu este pentru noi o cale uşoară pentru a depăşi problemele cu care ne confruntăm. Aceasta nu este un panaceu. La modul practic, accesul la pieţele europene vor stimula economia noastră. Mai mult, speranţa noastră europeană ne oferă un plan de acţiune, care este cel mai eficient instrument disponibil pentru reformarea RM şi cea mai puternică viziune în ghidarea naţiunii noastre spre un viitor mai bun", a spus Leancă, precizînd că în paralel au fost luate măsuri semnificative pentru a combate problema cea mai acută din Moldova - corupţia.

Iurie Leancă a povestit despre parcursul RM începînd cu anul 1991, cînd statul şi-a obţinut independenţa, şi pînă în prezent. Corupţia şi industria sovietică lipsită de competitivitate şi de management au afectat dezvoltarea ţării. În plus, cel puţin un milion de oameni au părăsit Moldova în căutarea unei vieţi mai bune.

"Dorinţa noastră pentru o mai bună apropiere de UE a făcut ca Republica Moldova să-şi revină după zeci de ani de ocazii ratate şi declin", spune premierul.

Potrivit lui, PIB-ul a crescut în medie cu 3% în fiecare an, începînd cu 2009, deficitul bugetar fiind redus de la 6.4 la 1.3% din PIB în 2012.

În acelaşi timp, au fost asumate reforme în sistemul energetic, educaţie şi în sectorul financiar, care au fost salutate în mod public de FMI şi UE.

Cu toate acestea, premierul susţine că există o cale grea înainte ca moldovenii să poată aspira la un nivel de trai pe care îl au cetăţenii europeni din Vest.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?