X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Teo Cîrnaţ: Cea mai mare reuşită a guvernului Leancă în primele 100 de zile este menţinerea stabilităţii

3 sep. 2013,, 10:21   Politică
2655 4
Foto: 24th.md
"Cea mai mare reuşită a Guvernului Iurie Leancă în primele 100 de zile de activitate este menţinerea stabilităţii şi a coeziunii sociale în Republica Moldova", consideră expertul Teo Cîrnaţ.

Solicitat de reporterul "Infotag" să de-a o apreciere activităţii celor 100 de zile de la învestirea noului Cabinet de Miniştri, expertul a menţionat că o altă reuşită este faptul că premierul Iurie Leancă şi Guvernul în general a încercat, în măsura posibilităţilor, să-şi onoreze obligaţiunile anunţate la început de mandat - crearea locurilor de muncă, lupta împotriva corupţiei, avansarea în direcţia integrării europene, cele mai vizibile rezultate fiind obţinute pe calea integrării europene.

"În rest, guvernarea şchiopătează la multe aspecte economice şi sociale. Cu regret, nu am fost martori la atragerea investiţiilor străine, cu excepţia cazului pompos privind inaugurarea lucrărilor gazoductului Iaşi-Ungheni. De asemenea, sărăcia în loc să plece din Moldova, mai mult se înrădăcinează. Totodată, nu am fost martori la oprirea exodului populaţiei. Oamenii continuă să plece la muncă peste hotare pentru că nu văd perspective în Moldova", a spus expertul. Totodată, el consideră că nu se observă rezultate palpabile la capitolul reformării Ministerului Afacerilor Interne.

"Schimbarea a avut loc doar sub aspect vizual cînd uniformele au fost schimbate pe unele mai moderne. În acelaşi timp, nu am fost martori la descoperirea unor infracţiuni grave, succese în lupta cu corupţia etc.", consideră Teo Cîrnaţ.

Expertul apreciază activitatea Guvernului în cele 100 de zile cu nota 5,5 în raport cu buna guvernare pe care o aşteaptă cetăţenii.

"Ţinînd, însă, cont de faptul că actualul Guvern este format practic din aceleaşi persoane, nu avem de unde ne aştepta la mai multe schimbări. Prin urmare, schimbarea ar trebui să înceapă de la cei care ne guvernează", a spus expertul, precizînd că numirea în funcţii a persoanelor continuă să aibă loc pe criterii politice şi nu profesionale.

În opinia lui Teo Cîrnaţ, premierul Iurie Leancă ar trebui să demonstreze mai multă verticalitate ca om politic şi să aibă mai mult curaj în raport cu miniştrii care nu îşi îndeplinesc obligaţiunile.

"Premierul promovează mai mult o politică diplomatică decît o politică de administrator. De asemenea, premierul ar trebui să-şi demonstreze calităţile de lider naţional şi să nu lase impresia că este ghidat din umbră", consideră expertul Teo Cîrnaţ.

După cîteva luni de criză politică, pe date de 30 mai a fost învestit Guvernul Iurie Leancă. În primele zile ale lunii septembrie acesta împlineşte 100 de zile de activitate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав