Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Evgheni Şevciuk intenţionează să poarte discuţii cu Iurie Leancă în chestiuni de circulaţie şi de transport

30 aug. 2013,, 12:20   Politică
2855 4
Foto : pmr-gov.org
Liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, intenţionează să discute cu prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, la preconizata întrevedere din toamna acestui an, despre "realizarea intenţiilor de simplificare a procedurilor de traversare a frontierelor de stat şi despre rezolvarea problemelor din transport". Liderul tiraspolean a făcut acest anunţ, joi, într-o conferinţă de presă.

Şevciuk a condiţionat din nou deschiderea podului peste Nistru de lîngă Gura-Bîcului prin "asigurarea liberei circulaţii a cetăţenilor Transnistriei, care deţin paşapoarte ruseşti şi ucrainene, la hotarul moldo-ucrainean, care acum este, de fapt, închis pentru maşinile şi cetăţenii transnistreni".

"Noi ne-am dori ca aceste chestiuni să fie abordate întră-o manieră complexă şi vedem perspectiva de deschidere a podului în cazul în care ideile şi propunerile noastre de sporire a libertăţii de traversare a hotarelor vor fi primite pozitiv şi vor fi rezolvate problemele de logistică în transport", a precizat Şevciuk.

În viziunea liderului tiraspolean, "aceste chestiuni nu se rezolvă în virtutea a două temeiuri: sau nu există voinţă politică, sau continuă tentativele de profitare de pîrghiile internaţionale, pîrghiile de presiune economică pentru a obţine cedări politice".

"Eu cred că este o cale lipsită de perspective. Noi vorbim despre colaborare. Chiar şi de o anumită interpătrundere a economiilor noastre, de pe urma căreia ambele părţi vor avea de cîştigat. Tocmai această direcţie o vom propune partenerilor noştri de la Chişinău. Fireşte, aşteptăm propuneri de la partea moldovenească", a spus Şevciuk.

Liderul autoproclamatei RMN a afirmat că trebuie discutate şi chestiunile referitoare la cale aferată.

"Îi îndemnăm pe partenerii noştri la o cooperare constructivă, reciproc avantajoasă în aspectele care îi interesează chiar azi atît pe cetăţenii din Transnistria,cît şi pe cei din Moldova, dar şi pe agenţii economici. Rezolvarea acestor probleme, în viziunea mea, va crea premise pentru discuţii asupra unor probleme politice mai complicate în perspectivă ", a opinat Evgheni Şevciuk.

Reamintim că conform comunicatelor anterioare, iniţiatoarea întrevederii Leancă-Şevciuk a fost Ucraina, ţară care deţine preşedinţia OSCE. Pînă acum Şevciuk nu a avut întrevederi cu Iurie Leancă, care a preluat primăvara postul de prim-ministru al Republicii Moldova, iar cu premierul precedent, Vlad Filat, s-a întîlnit de mai multe ori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?