X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Iurie Leancă: Moldova nu este un actor geopolitic

26 aug. 2013,, 12:18   Politică
4940 10
Foto: voceabasarabiei.net
Republica Moldova prețuiește relațiile sale cu Federația Rusă și nu le contrapune integrării cu Uniunea Europeană. Despre aceasta a declarat prim-ministrul RM Iurie Leancă într-un interviu pentru ITAR-TACC, în ajunul Zilei Independenței marcate pe 27 august.

"Nivelul relațiilor între Republica Moldova și Federația Rusă este înalt, și noi aspirăm la dezvoltarea reciproc avantajoasă a acestora în continuare. În programul de guvernămînt este confirmat că una dintre prioritățile rămîne cooperarea cu Federația Rusă", a declarat prim-ministrul. Totodată, el a menționat că prioritatea-cheie pentru integrarea europeană a Republicii Moldova este de fapt modernizarea țării și nu aspectele geopolitice.

"Nu ne considerăm un actor geopolitic, sau un punct de reper geopolitic. Republica Moldova fiind o țară europeană ordinară, cu instituții eficiente, în calitate de un partener predictibil și stabil, cu un climat investițional atractiv, răspunde pe deplin obiectivelor de securitate regională. Acest lucru este în interesul atît Federației Ruse, cît și a UE", a menționat Iurie Leancă.

"Participarea la activităţile structurilor CSI nu contravine vectorului european al Republicii Moldova, iar procesul de integrare europeană nu presupune coborîrea nivelului de relații în cadrul CSI. Nivelul relațiilor economice în cadrul CSI este în creștere. În 2012, volumul exportului din Moldova către țările CSI a atins un maxim istoric de 928 milioane de dolari. Această înseamnă o creștere cu 40 la sută din timpul crizei financiar-economice din anii 2008-2009”, a spus premierul. „Pentru noi este important să extindem dialogul cu colegii din Rusia și să aducem informațiile în mod direct. Vizita recentă a ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman, la Moscova reprezintă încă un pas în această direcție, ceea ce ne-a permis să continuăm un dialog constructiv. Este de importanță esențială faptul că am primit asigurări că Moscova respectă alegerea noastră privind reformarea țării după modelul UE și nu vede în aceasta o amenințare semnificativă. Iar nivelul relațiilor noastre nu va scădea, acestea fiind profunde. Republica Moldova este o țară în care sînt asigurate drepturile vorbitorilor de limbă rusă, iar acest fapt obiectiv permite crearea unei atmosfere de înțelegere în societate", a conchis șeful Guvernului Republicii Moldova.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав