X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Reabilitarea sistemelor de irigare în Criuleni și Lopatna, va începe în septembrie

14 aug. 2013,, 15:55   Economie
3777 0
Foto: adrsud.md
Consorțiului companiilor de construcție ”Hidroconstrucția & IAMSAT Muntenia” din România va începe, în septembrie, reabilitarea sistemelor de irigare din Criuleni și Lopatna. Aceste activități sînt prevăzute în planul de realizare a lucrărilor respective în cadrul Programului ”Compact” al Corporației americane ”Provocările Mileniului”, aprobat de Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din Criuleni și Lopatna.

Potrivit planului prezentat de companiile de construcție, lucrările de reabilitare a sistemelor de irigare vor demara la începutul lunii septembrie curent. Pentru lunile de toamnă, sînt preconizate lucrările de instalare a țevilor de absorbție, demontare a utilajului vechi din stațiile de pompare, efectuarea lucrărilor de excavare și instalare a magistralelor. Companiile de construcție au informat producătorii agricoli că lucrările de reabilitare vor continua și în perioada rece a anului, în special în stațiile de pompare, deoarece acestea nu necesită condiții climaterice specifice pentru executare.

Conform prevederilor contractului, companii românești ”Hidroconstrucția & IAMSAT Muntenia” dispun de 18 luni pentru reabilitarea sistemelor de irigare Criuleni și Lopatna. Valoarea contractului este de circa 8,3 milioane dolari SUA și prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern și eficient, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea a 85% din rețeaua de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea a 100% din hidranți, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat etc.

În rezultatul reabilitării celor două sisteme centralizate de irigare vor fi extinse suprafețele de teren irigat la Lopatna de la 50 ha pînp la 509 ha, iar la Criuleni de la 120 ha pînă la 760 ha.

Reabilitarea sistemelor de irigare din Moldova se efectuează în cadrul programului ”Compact”, care are ujn buget total de 262 mil. dolari. Programul a fost semnat în anul 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația americane ”Provocările Mileniului” din partea Guvernului SUA. Pentru reabilitarea sistemelor de irigare au fost alocate 102 mil. dolari. În cadrul proiectului urmează să fie rehabilitate cel puțin 11 stații de irigare, care deservesc 15 mii ha de pămînt.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?