X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Festivalul Iei, ediţia a II: sărbătoarea bluzei naţionale femeiești (FOTO)

12 aug. 2013,, 09:16   Societate
6553 0
Foto: noi.md
Cea de-a doua ediţie a festivalului iei a adunat zeci de oaspeţi şi vizitatori, demnitari de stat, deputaţi şi ambasadori, dar şi simpli cetăţeni, iubitori ai portului naţional. Meşteri populari din toată Moldova au venit la festival cu creaţiile lor – unii au adus colecţii de ii şi costume populare, alţii au reprezentat un colţ din Casa Mare, cu toate tradiţiile şi obiceiurile ei.

Colecţii aduse din toate colţurile Moldovei au fost atracţia festivalului, mai ales pentru vizitatorii din alte ţări. „Sîntem foarte bucuroşi de acest festival şi de această privelişte frumoasă. Venim tocmai din Soroca, de la Centrul Meşterilor Populari, cu o colecţie de costume populare. Este prima noastră participare la festival, deşi el este la cea de-a doua ediţie”, povesteşte meşterul Simion Lungu.

Prezentă la eveniment, prima doamnă a țării, Margareta Timofti, a ţinut să accentueze cît de important este acest festival. „Acum un an, fiind în Statele Unite ale Americii, am văzut un echipaj avia al unei companii aeriene, unde doamnele şi domnişoarele, însoţitoarele de bord, purtau sari. Şi atunci m-am gîndit: cît de frumos ar fi ca şi doamnele de la compania noastră de stat, Air Moldova, să implementeze acest experiment: să poarte ii şi astfel să promoveze portul nostru popular şi frumuseţea feminină universală”.

Şi ministrul Culturii, Monica Babuc, a ţinut să se laude cu o ie, care are mai mult de 100 de ani. „Port o ie inestimabilă, care este o piesă de muzeu. Fiți atenți la aceste minunate culori, care nu s-au şters timp de 100 de ani, la această dantelă, lucrată cu mîna şi cu acul. Această cămaşa naţională nu este doar un acoperămînt al corpului, este o haină a sufletul nostru milenar, prin care pătrund rădăcinile strămoşilor şi toate bucuriile şi lacrimile care s-au adunat de-a lungul anilor în patrimoniul nostru material”, a precizat ministrul Babuc.

Scopul Festivalului Iei este unul caritabil – susţinerea copiilor talentaţi din mediul rural. Sponsorul general al acestui eveniment – compania DAAC HERMES.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав