X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4066

Proiect de zeci de milioane la Primăria Chișinău

5 aug. 2013,, 14:20   Societate
4634 0
Foto: ionmuntean.com
La jumătate din blocurile de locuit din Chișinău vor fi schimbate geamurile și ușile de la intrare în scară. Proiectul anunțat astăzi, în cadrul ședinței Primăriei Chișinău, de către primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, este inițiat în cadrul Programului ”Facilitatea de finanțare a eficienței energetice în sectorul rezidențial din Moldova”, elaborat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, transmite NOI.md.

Edilul a subliniat că costurile proiectului urmează a fi acoperite din tariful actual de 1 leu pe metru pătrat, achitat pentru deservirea blocului. ”Pînă la urmă, costurile vor fi cam de două ori mai mici decît prețul pieței, întrucît 30% avem din start componentă de grant. Noi am estimat că aceste lucrări ne vor costa circa 15 mii de lei pentru o scară de bloc cu 5 nivele și, respectiv, 25-30 de mii pentru o scară de bloc cu 9 nivele. Ușile vor fi din metal, nu este vorba de uși obișnuite de interior. În plus, ele vor fi izolate termic și vom insista să fie aplicat un cod de acces. Nu-i exclus să avem și o reparație a scării blocului”, a specificat Dorin Chirtoacă.

De asemenea, primarul a menționat că pentru implementarea proiectului dat este necesară implicarea tuturor locatarilor blocurilor. ”Fiecare locatar sau chiriaș, oricine care locuiește în apartament, trebuie să semneze un contract de administrare a blocului locativ, pentru că Programul MoREEF, BERD are nevoie de confirmarea faptului că fiecare proprietar de locuință este implicat în acest proiect și că îi pasă de eficiența energetică. Așa vom obține finanțare din partea băncii, plus grantul de 30%. O întreprindere municipală ar trebui să cheltuie între 4 și 6 milioane de lei pentru implementarea unui asemenea proiect la blocurile din gestiune, ceea ce înseamnă că grantul în cazul unui credit de 6 milioane ar fi de 2 milioane”, a precizat Dorin Chirtoacă.

Costul proiectului s-ar putea ridica la circa 50-60 milioane de lei. Acesta ar putea demara în toamna anului curent, cel tîrziu în primăvara anului viitor. Primele vor beneficia de proiect blocurile care vor aduna mai repede semnăturile de la locatari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?