X 
Transnistria stiri: 1405
Preşedintele stiri: 4065

Se propune modificarea procedurii de numire a judecătorilor

1 aug. 2013,, 09:33   Societate
1899 0
Foto: all.biz
Un grup de deputaţi din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM) în frunte cu Tudor Deliu propune modificarea procedurii de numire în funcţie a judecătorilor. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat la Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului.

Vicepreşedintele Comisiei, democratul Sergiu Sîrbu, a comunicat pentru "Infotag" că schimbarea cheie în procedura de numire este numărul de voturi acordate în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru un candidat la funcţia de judecător.

"Anterior, pentru numirea în funcţie a unui judecător erau suficiente două treimi din voturile membrilor CSM. Acum, în cazul în care şeful statului refuză să confirme candidatura votată de CSM, pretendentul poate fi reconfirmat în funcţie doar în cazul în care pentru el votează repetat toţi membrii CSM", a explicat Sîrbu, menţionînd că acest proiect încalcă grav principiul separării puterii în stat.

"Odată cu adoptarea acestui amendament, ministrul Justiţiei, ca reprezentat al puterii executive, va putea bloca orice candidatură în CSM, iar asta nu înseamnă deloc independenţa şi autonomia ramurilor puterii", consideră deputatul. Sîrbu şi-a exprimat convingerea că după adoptare, documentul va fi contestat la Curtea Constituţională (CC).

De aceeaşi părere este şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Mihai Poalelungi.

"Aş vrea să menţionez că un proiect de lege analogic a fost expediat în Parlament de la Preşedinţie. El a fost returnat, acum "a revenit". În opinia mea, această metodă de numire în funcţie a judecătorilor, este absolut nedemocratică. În esenţă, CSM, ca organ de coordonare a sistemului judecătoresc este lipsit de independenţă. Orice funcţionar, care reprezintă puterea executivă – ministrul Justiţiei sau preşedintele – va putea bloca desemnarea unui judecător. În cazul în care va fi adoptat, CSJ va contesta documentul la CC", a spus Poalelungi.

Consiliul Superior al Magistraturii este compus din 12 membri. Din componenţa acestuia fac parte preşedintele CSJ, ministrul Justiţiei, procurorul general, precum și cinci judecători aleşi la adunarea generală a judecătorilor şi patru profesori universitari desemnaţi de Parlament.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?