X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert: Lipsa de transparență generează corupție în instituțiile statului

24 noi. 2017,, 12:21   Politică
3001 1

Transparența deciziilor autorităților publice centrale și ale celor locale ar impulsiona dezvoltarea economică a țării, susține juristul IDIS „Viitorul” Viorel Pîrvan, citat de NOI.md.

Potrivit lui, în state ca Suedia, Norvegia, Danemarca acest principiu funcționează, pe cînd la noi opacitatea autorităților publice generează corupție. Atît din datele oficiale, cît și din sondajele independente, în topul entităților afectate de corupție se situează autoritățile publice locale, a relatat expertul în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

Viorel Pîrvan susține că, deși Republica Moldova dispune de cadrul legal privind transparența și accesul la informații publice, nivelul de cunoaștere al drepturilor oferite cetățenilor este foarte scăzut. Doar 44% dintre cetățeni cunosc despre existența legilor ce garantează accesul la informațiile publice deținute de autoritățile administrației publice.

„Deși autoritățile publice raionale sînt obligate, doar nouă administrații raionale au publicat informația despre ședințele publice și doar șapte administrații au publicat proiectele care s-au discutat la aceste ședințe. Cincisprezece raioane nu au organizat consultări publice asupra acestor proiecte și doar raionul Strășeni a organizat astfel de consultări pentru toate proiectele de decizii, cu plasarea anunțului pe web. Referitor la achizițiile publice, doar Orhei și Rezina au publicat pe paginile web rapoarte de monitorizare a executării contractelor de achiziții publice”, a relatat Pîrvan.

Analiza comparativă pentru anul 2016 indică pentru unele administrații publice raionale un progres față de anul 2015 în ce privește asigurarea accesului la informațiile publice. „Dacă e să facem o medie generală a punctajului privind transparența, acumulate de raioane, vom observa o ușoară creștere, în anul 2015 a fost 27,1%, iar în anul 2016 media a constituit 32,6%”, spune juristul.


Potrivit lui Pîrvan, declaraţia de avere şi interese personale ale președinților de raioane, vicepreședinților și funcționarilor publici nu au fost publicate nici pe o pagină web raională. Rezultatele monitorizării mai arată că doar raionul Sîngerei a comunicat prin intermediul paginii web informațiile cu privire la selectarea candidaţilor pentru funcțiile publice vacante. Cele mai bune exemple de asigurare a accesului la informația de interes public le constituie administrațiile raioanelor Ungheni și Edineț.

„Cu regret, nicio pagină web nu conține analizele financiare ale întreprinderilor municipale din subordinea consiliului raional, cu informații privind structura activelor, patrimoniul, veniturile, creanțele și datoriile acestor entități. Administrarea pe deplin transparentă la nivel local presupune că autorităţile publice să garanteze accesul liber la informaţie și să asigure informarea corectă şi la timp a cetăţenilor asupra chestiunilor de interes public”, a concluzionat Viorel Pîrvan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?