X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 179
Transnistria stiri: 1459

În pragul unui nou război: armata SUA a prezentat planul atacurilor asupra Siriei

25 iul. 2013,, 03:02   Externe
5873 0
Foto: globalconflict.ru
Militarii americani au pregătit planul atacurilor limitate de la distanță asupra obiectivelor militare siriene, inclusiv asupra sistemelor de apărare aeriană și posturilor de comandă. Țintele potențiale includ, de asemenea, forțele aeriene, forțele terestre, lansatoarele de rachete, marina și obiectivele militare auxiliare, scrie The New York Times.

Sute de obiective-ţinte pot fi bombardate conform orarului stabilit, ceea ce va permite să lipsească practic regimul lui Bashar al-Assad de posibilitatea de a bombarda bastioanele opoziției, dar și să-şi aprovizioneze trupele pe calea aerului. Toate aceste lucruri preşedintele Comitetului Unificat al Comandanţilor Statului Major al Forţelor Armate ale SUA, Martin Dempsey, le-a expus într-o scrisoare către șeful Comitetului Senatului pentru Afaceri Militare, Carl Levin, transmite RIA "Novosti".

Pentru punerea în aplicare a acestui plan au fost necesare sute de avioane cu bază terestră şi maritimă, operaţiuni de recunoaştere și mijloace electronice de luptă, surse pentru aprovizionarea avioanelor cu combustibil și asigurarea transmisiunilor. Cheltuielile au fost estimate la 500 de milioane de dolari iniţial, iar în medie la 1 mld. de dolari pe lună pe parcursul unui an, se spune în document.

O parte dintre senatori fac apel ca în Siria să fie stabilită o zonă de interdicție totală a zborurilor aeriene, argumentînd că astfel s-ar pune capăt atacurilor aeriene ale forţelor guvernamentale împotriva rebelilor înarmați. Înființarea unei astfel de zone este una dintre măsurile elaborate de Pentagon. Iar cel mai activ vor fi "utilizate forțele speciale și alte unități terestre" pentru "atacarea și securizarea obiectivelor-cheie din Siria" ‒ a depozitelor armelor chimice, menţionează "INTERFAX".

Concomitent, cei de la Departamentul Militar înțeleg foarte bine, că preluarea controlului asupra arsenalelor chimice siriene va necesita implicarea a mii de militari şi va costa miliarde de dolari, ceea ce nu garantează un rezultat de sută la sută. "Va fi nevoie de mii de luptători ai forțelor pentru operațiuni speciale și ai altor forțe terestre pentru asalt și menţinerea celor mai importante obiective. Cheltuielile medii lunare pot atinge o sumă în mod semnificativ mai mare de un miliard de dolari. Rezultatul obţinut va fi controlul asupra unei anumite cantităţi, însă nicidecum a întregului arsenal de arme chimice", ‒ a subliniat Dempsey.

Mai mult decît atît, conform părerii comandantului militar, incapacitatea de a controla pe deplin depozitele de arme chimice siriene și sistemele de livrare le pot permite extremiștilor să primească un acces mai bun la acestea.

În scrisoare Dempsey a enumerat și alte riscuri cu care se pot confrunta SUA în cazul invaziei armate. "Riscurile includ pierderea aeronavei americane, care vor necesita introducerea forțelor de salvare. E posibil, să nu se poată reuși, de asemenea, oprirea violențelor și schimbarea cursului evenimentelor, pentru că regimul lui Assad se bazează, în mare parte, pe forțele terestre ‒ aruncătoarele de mine, artilerie și rachete", ‒ şi-a expus el opinia.

"Dar dacă întreprindeţi acţiuni, trebuie să fiţi pregătiţi să le şi continuaţi. În acest caz, este dificil să evitaţi o intervenție adîncă" ‒ a avertizat șeful Comitetului Comandanţilor Statului Major.

De riscuri serioase este legată şi crearea de-a lungul frontierelor Siriei a zonelor de tampon menite să protejeze membrii opoziției, a continuat el. "Riscurile sînt similare cu introducerea unei zone de interdicție aeriană, dar se va adăuga problema focurilor de arme îndreptate asupra acestor regiuni de către forțele guvernamentale, ceea ce va duce la pierderi mari în rîndul refugiaților din cauza concentraţiei acestora. Aceste zone pot deveni, de asemenea, baze pentru extremiști", ‒ se mai spune în scrisoarea către senatori.

Totodată, Pentagonul nu planifică să-i instruiască pe reprezentanții armatei siriene de opoziție. După cum a atenţionat Dempsey, acest lucru se poate face "în alte moduri, probabil, de către alte țări", nu însă de Ministerul Apărării al SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав