X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Intervenţiile chirurgicale pe cord, la care au fost supuşi patru copii, au fost de succes

24 iul. 2013,, 11:08   Societate
3524 0
Foto: reepl.ru
Intervenţiile chirurgicale pe cord, la care au fost supuşi patru copii, consultaţi de profesorul elveţian Afksendiyos Kalangos, au fost de succes. Despre aceasta a comunicat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful secţiei malformaţii cardiace congenitale din cadrul Spitalului Clinic Republican, Liviu Maniuc.

"În Moldova, această operaţie este accesibilă pentru fiecare. Toate cheltuielile şi le asumă Agenţia Naţională de Asigurări în Medicină. Însă în ţările Uniunii Europene, această operaţie ar costa 20-30 de mii de euro", a spus el.

Maniuc a comunicat pentru reporterul Agenţiei "Infotag" că în Moldova şi pînă acum au fost efectuate operaţii pe cord, însă ultimele au fost unice după gradul de complexitate, de aceea au fost invitaţi specialişti din Elveţia.

"Kalangos activează deja de mai bine de 30 de ani şi efectuează mii de operaţii, una dintre care unui copil de 10 luni din Moldova. Aceasta este a cincea dintre cele mai complicate intervenţii din practica sa de chirurg", a remarcat Maniuc.

Anual, în ţara noastră, se nasc circa 700 de copii cu malformaţii cardiace congenitale. Vîrsta optimă pentru efectuarea operaţiilor este de la perioada neonatală pînă la 5 ani, însă în Republica Moldova, circa 30% din copiii operaţi au vîrsta cuprinsă între 10-18 ani, fapt condiţionat de depistarea tardivă a copiilor cu MCC. Intervenţiile chirurgicale pe cord sînt finanţate de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?