X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

MAE al FR despre starea actuală și perspectivele relațiilor ruso-române și moldo-române

21 iul. 2013,, 11:43   Politică
5316 1
Foto: ruvr.ru
În cadrul unui interviu exclusiv pentru Vocea Rusiei, directorul Departamentului 4 (Balcani) al Ministerului Afacerilor Externe, Andrei Maslov, a răspuns la întrebările referitoare la rezultatele vizitei lui Titus Corlăţean la Moscova, despre tezaurul românesc şi livrările de gaz fără intermediari.

Vocea Rusiei: Permiteţi-mi să vă mulţumesc pentru atenţia acordată companiei noastre şi pentru posibilitatea de a vă adresa întrebările care prezintă interes pentru publicul nostru. În contextul vizitei recente a ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, presa a pronosticat că perspectivele unor rezultate semnificative ale vizitei sunt destul de reduse. Sunteţi de acord cu această apreciere?

Andrei Maslov: Tratativele miniştrilor de externe ai Rusiei şi României au avut substanţă şi au fost constructive. Aceasta a fost prima vizită de un asemenea nivel din ultimii 4 ani. Întîlnirea a confirmat caracterul reciproc al intenţiilor de îmbunătăţire a atmosferei generale a relaţiilor bilaterale şi de depăşire a unei anumite anemii înregistrate în dialogul bilateral. Au fost stabilite principalele direcţii de lucru pe termen lung. Au fost semnate trei documente, inclusiv acordul interguvernamental în privinţa centrelor culturale, acordul fiind în pregătire de aproape 8 ani. A avut loc şi a fost util un schimb de opinii în privinţa unei game largi de probleme de actualitate care ţin de agenda regională şi internaţională. Tot ce am enumerat corespunde în mod indubitabil intereselor ambelor părţi. Cred că în această situaţie a spune că vizita a fost dezavantajoasă pentru una dintre părţi este incorect.

Vocea Rusiei: Ministrul român a declarat că s-a discutat despre livrările directe de gaz în România, fără intermediari. Există perspective pentru livrări directe?

Andrei Maslov: Într-adevăr, această temă a fost punctată de partea română în contextul problematicii cooperării economice bilaterale. Această problemă nu ţine de competenţa ministerelor de externe. Totodată, considerăm că în cazul existenţei interesului reciproc, această temă poate fi un subiect de discuţie al comisiei interguvernamentale ruso-române şi pe linia ministerelor şi companiilor de resort în cadrul discutării întregului complex al temelor cooperării bilaterale în domeniul gazelor.

Vocea Rusiei: Înaintea vizitei s-a vehiculat intens posibilitatea ridicării de către partea rusă a problemelor cu care se confruntă investitorii ruşi în România. S-a discutat acest subiect? Care a fost poziţia părţii române?

Andrei Maslov: În cadrul discuţiilor, partea rusă a subliniat necesitatea căutării unei soluţii comune în privinţa unei serii de probleme ale companiilor ruse care lucrează în România. Este vorba de grupurile metalurgice, Vimetco-ALRO şi TMK care au ajuns într-o situaţie dificilă din cauza înrăutăţirii conjuncturii economice şi a schimbărilor din sectorul energetic din România din cauza directivelor europene. De la Lukoil, avem un număr de întrebări foarte serioase în legătură cu penalităţile fiscale, suprataxarea şi lipsa unui regim de concurenţă corectă. De doi ani se tergiversează acordarea licenţelor pentru Gazprom-Neft care a cîştigat dreptul de explorare a trei perimetre din vestul României. Am impresia că preocupările care au fost exprimate de Serghei Lavrov au fost recepţionate cu înţelegere de către colegii noştri din România, mai ales în contextul în care păstrarea şi creşterea investiţiilor ruseşti este, în primul rînd, în interesul României. Mizăm pe faptul că în timpul apropiat vom reuşi să găsim soluţii reciproc acceptabile.

Vocea Rusiei: Publicul nostru ne întreabă despre perspectivele restituirii tezaurului. Există o poziţie clară a diplomaţiei ruse în acest sens?

Andrei Maslov: Tema aşa-zisului tezaur nu figurează pe ordinea de zi a dialogului politic şi din această cauză nu a fost discutată. Această temă, aşa cum se ştie, a fost lăsată pentru discuţiile istoricilor, împreună cu alte teme care ţin de istoria comună. Pentru toate aceste teme a fost creată în 2004 o comisie mixtă. În cadrul negocierilor bilaterale, s-a discutat despre activitatea acestui mecanism şi ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de continuare a dialogului în cadrul comisiei formate din istorici. În acest context, ministrul român şi-a exprimat interesul pentru creşterea ritmicităţii lucrului acestei comisii. În acelaşi timp, partea rusă a salutat decizia celor doi co-preşedinţi ai comisiei de a lărgi numărul de subiecte pe agenda comisiei.

Vocea Rusiei: Anumiţi experţi occidentali şi români susţin ideea separării Republicii Moldova pe Nistru pentru a crea două state suverane, astfel încît problema Transnistriei să nu împiedice integrarea europeană. Astăzi, după această vizită, putem considera că există un consens ruso-român în privinţa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova?

Andrei Maslov: Necesitatea respectării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova nu este pusă la îndoială nici de Rusia şi nici de partenerii noştri români. Negocierile au demonstrat că avem un consens inclusiv în privinţa faptului că viitorul republicii trebuie determinat prin alegerea liberă făcută de poporul republicii Moldova şi suntem dispuşi să respectăm această alegere.

Vocea Rusiei: Cum caracterizaţi rezultatele vizitei? Consideraţi că această vizită este o nouă etapă în relaţiile bilaterale după o perioadă de stagnare?

Andrei Maslov:Suntem satisfăcuţi de rezultate, dar, probabil, ar fi prematur să declarăm în mod categoric că s-a deschis o etapă nouă. Timpul va arăta. Vizita a fost, fără doar şi poate, utilă şi a contribuit la fixarea în dialogul ruso-român a principiilor constructive. Mizăm pe faptul că aceste negocieri vor impulsiona cooperarea bilaterală într-un spectru larg de probleme.

Vocea Rusiei: În timpul unei întîlniri cu reprezentanţii societăţii civile, organizată la sediul misiunii diplomatice române de la Chişinău, o tînără a afirmat că ar trebui făcută unirea pentru a rezolva mai repede integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. În replică, Traian Băsescu a spus: „Domnişoară, cereţi-o şi o vom face”. Cum comentaţi?

Andrei Maslov: Materialele despre rezultatele vizitei preşedintelui Traian Băsescu încep să ajungă la noi, le vom studia cu atenţie, vom analiza toate declaraţiile făcute de preşedintele român, în special cele referitoare la politica României faţă de Rusia. Totul va fi analizat şi, probabil, vom face o declaraţie.

Vocea Rusiei: Înainte de vizita în Republica Moldova, preşedintele Băsescu a acordat un interviu în care, printre altele, a menţionat că Vocea Rusiei face ”propagandă agresivă” în privinţa României. Puteţi comenta această declaraţie?

Andrei Maslov: Nu avem vreo preocupare în această privinţă.

Vocea Rusiei: Vă mulţumim pentru timpul acordat, inclusiv din partea publicului tot mai numeros care ne citeşte şi ne ascultă. Suntem profund recunoscători ministerului şi personal dvs. pentru atitudinea pozitivă, tovărăşească şi profesională.

Andrei Maslov: Şi noi vă mulţumim şi suntem gata să cooperăm în continuare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?