X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Moldova va iniţia proiectele necesare pentru a valorifica ajutorul de 100 de mil. euro promis de România în 2010

18 iul. 2013,, 12:57   Societate
1966 0
Foto: radiochisinau.md
Guvernul Republicii Moldova va iniţia, în timpul apropiat, "proiecte viabile, cu maximă vizibilitate pentru a putea valorifica ajutorul nerambursabil de 100 milioane de euro promis Moldovei încă în 2010 de România". Despre aceasta a comunicat, în ajun, prim-ministrul Iurie Leancă în cadrul întrevederii pe care a avut-o, la Chişinău, cu preşedintele României, Traian Băsescu.

Potrivit Agenţiei "Infotag" cu trimitere la serviciul de presă al Guvernului, Leancă a subliniat importanţa construcţiei gazoductului Ungheni-Iaşi, care va permite diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi integrarea în piaţa energetică europeană.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat că lucrările de construcţie vor fi achitate de partea română din contul ajutorului de 100 de mil. euro.

Acest subiect a fost abordat şi în cadrul întrevederii bilaterale a liderului de la Cotroceni cu preşedintele Republicii Moldova.

Potrivit şefului statului, "gazoductul Iaşi-Ungheni, crucial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, va începe să fie construit la sfîrşitul lunii august, prin contribuţia financiară esenţială a părţii române, exprimată în suma de 9 mil. euro".

"Alte 3 proiecte energetice moldo-române vor prinde contur, unele chiar anul acesta: liniile de înaltă tensiune Bălţi-Suceava, Ungheni-Iaşi-Străşeni şi Goteşti-Fălciu. Am vorbit şi despre necesitatea construirii unor noi poduri peste rîul Prut, în regiunea oraşului Ungheni şi localităţile Leca din Republica Moldova şi Fălciu din România", a comunicat preşedintele Timofti după întrevedere.

Timofti a mulţumit autorităţilor române "pentru susţinerea acordată în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova".

La rîndul său, preşedintele Traian Băsescu a subliniat importanţa pentru viitorul Republicii Moldova a Summitului "Parteneriatului Estic" de la Vilnius.

"Prin parafarea Acordului de asociere şi a celui de liber schimb cu UE, Republica Moldova va obţine o perspectivă clară de aderare la spaţiul comunitar. România este şi va rămîne un avocat fără rezerve al Republicii Moldova în parcursul său european, respectînd în acelaşi timp şi opţiunea de neutralitate militară a ţării", a spus Traian Băsescu.

Cei doi preşedinţi nu împărtăşesc acelaşi punct de vedere în ceea ce priveşte posibilele provocări din partea Rusei înainte de Summitul de la Vilnius.

"Autorităţile de la Chişinău, alese în mod democratic, au mandatul poporului pentru a realiza programul de aliniere la valorile Uniunii Europene. Deşi, ca în oricare stat democratic, există forţe care contestă această opţiune, sînt sigur că Republica Moldova, prin perseverenţă, va reuşi să-și atingă obiectivul propus", a declarat Nicolae Timofti.

La rîndul său, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să precizeze că exclude un asemenea scenariu.

"Nu cred că vor fi provocări din partea Moscovei. Este capitala unei ţări care se respectă foarte mult ca să vină în zona provocărilor susţinute de stat", a spus preşedintele României.

În cadrul întrevederii lui Traian Băsescu cu şeful legislativului de la Chişinău, Igor Corman, au fost abordate o serie de subiecte de pe agenda comună a relaţiilor bilaterale, realizarea agendei europene şi perspectivele Summitului de la Vilnius pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, proiectele de modernizare a ţării, transferul de expertiză şi bune practici pe subiecte de interes comun.

În contextul cooperării interparlamentare, Igor Corman a anunţat despre vizita pe care o va efectua în toamnă la Bucureşti, la invitaţia omologului său, Valeriu Zgonea.

În cadrul vizitei la Chişinău din 2010, Traian Băsescu a promis că România va acorda Moldovei un ajutor nerambursabil în mărime de 100 de mil. euro pentru modernizarea infrastructurii şi şcolilor. Potrivit lui, banii vor fi acordaţi pe parcursul a patru ani de zile a cîte patru tranşe pe an în conformitate cu standardele europene. Însă de atunci pînă în prezent, Moldova a beneficiat de doar 8,5 mil. euro, ajutor acordat sub formă de materiale de construcţii utilizate la înlăturarea consecinţelor inundaţiilor din 2010.

Comentînd ultimele declaraţii făcute de Traian Băsescu, prim-ministrul României, Victor Ponta, a pus la îndoială realizarea acestora. Potrivit lui, "dacă toate promisiunile de sprijin făcute Republicii Moldova ar fi fost materializate, statul vecin ar fi fost mai bogat decît Qatarul".

"Mă gîndeam ce bine este să fii preşedinte, că eşti generos pe banii altora. Se face gazoductul – mă rog, îl facem din banii noştri, burse se dau mai multe, tot din banii noştri. Păcat că Guvernul anterior nu a reuşit să facă nimic, nici să mărească numărul de vize, nici să facă gazoductul cu Republica Moldova", a spus premierul român.

Construcţia gazoductului a fost inclusă în Protocolul de colaborare moldo-român, din 24 mai 2010, şi în Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri al României, din 25 octombrie 2010. Scopul principal al gazoductului este de a asigura o sursă alternativă de rezervă de livrare a gazelor naturale în sistemele de transport de gaze ale ambelor ţări. Proiectul prevede construcţia a 31 km de conductă pe teritoriul României şi a 9 km pe teritoriul Republicii Moldova, plus traversarea rîului Prut. Costul estimativ al proiectului este de 19 milioane de euro, o parte din cheltuieli urmînd a fi acoperite din fonduri europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?