X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Iurie Leancă susţine că Moldova are nevoie de un program mai flexibil cu FMI

16 iul. 2013,, 12:25   Politică
2549 6
Foto: tribuna.md
În actualele condiţii, Republica Moldova nu mai are nevoie de sprijinul financiar al Fondului Monetar Internaţional (FMI), ci, mai degrabă, de consultanţă şi de susţinere din partea experţilor Fondului. Despre aceasta a declarat, luni seara, în cadrul emisiunii În Profunzime de la PRO TV, premierul Iurie Leancă.

Potrivit Agenţiei "Infotag", premierul a motivat acest lucru prin faptul că "Moldova nu se află în situaţia anului 2009, cînd a preluat guvernarea de la comunişti cu tot dezastrul moştenit".

"Acordul din 2010 cu FMI a prevăzut şi oferirea surselor financiare. Acum, Moldova este interesată şi mai departe să conlucreze cu FMI, deşi nu mai avem nevoie de sprijinul lor financiar. Avem suficiente rezerve la Banca Naţională. Cred că la moment avem nevoie mai mult de un program "stand by" care înseamnă mai puţini parametri. În linii mari avem deja o înţelegere cum vom proceda mai departe", a spus Leancă.

Referindu-se la concluziile ultimei misiuni a FMI la Chişinău, premierul a menţionat că în linii generale constatarea a fost una pozitivă.

"Dar mai există probleme. Cel puţin în cazul Băncii de Economii situaţia nu este una deloc simplă. De aceea, am creat, printr-o decizie de Guvern, un comitet la nivel de viceminiştri care să examineze în ansamblu situaţia cu privatizările.

Evident, una din soluţii în cazul BEM este privatizarea. Colegii din această comisie vor face un studiu de fezabilitate pentru a examina toate soluţiile şi a o identifica pe cea mai bună. Avem două luni la dispoziţie. Cert este că această soluţie va fi luată în comunicare cu partenerii noştri externi, astfel încît atunci cînd vom lua decizia, să nu-i punem în fata unui fapt împlinit", a spus şeful Cabinetului de miniştri.

Solicitat să se expună asupra deciziei autorităţilor de a majora salariile demnitarilor de stat, în condiţiile în care FMI s-a pronunţat împotrivă, premierul a menţionat că au fost majorate nu doar salariile demnitarilor, dar şi ale mai multor categorii de bugetari, de asemenea, au fost majorate şi pensiile.

"Faptul că am avut o creştere de 3,5% în primul trimestru, că am înregistrat venituri mai mari la Fisc şi vamă, ne-a permis să avem o comunicare bună cu colegii de la FMI. Probleme există şi în Franţa şi Germania. Dar sînt convins că printr-un dialog constructiv vom reuşi să soluţionăm toate problemele", a spus premierul.

În acelaşi timp, premierul a ţinut să precizeze că după majorarea salariilor demnitarilor nu a simţit o creştere substanţială a acestuia.

"Atunci cînd lucram la Ministerul de Externe, creşterea nu a fost una exuberantă, ci una modestă. Acum ultimul salariu primit în calitate de premier a fost de aproximativ 11 mii de lei. Dar, lucrurile sînt astfel organizate încît soţia este cea care gestionează banii. După ce am revenit de la Washington, ea se ocupă de familie", a mai subliniat premierul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав