X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Descentralizarea în R. Moldova este un joc politic de prost gust – declarație

6 iul. 2013,, 16:00   Politică
6578 0
Foto : ipn.md
Reforma descentralizării puterii în R. Moldova înregistrează progrese modeste. Potrivit experților, încercările actualilor guvernatori de a face anumite schimbări la acest capitol sînt doar o aparență, transmite NOI.md.

Solicitat de NOI.md să comenteze această inițiativă, analistul politic Ion Tăbîrță a subliniat că R. Moldova are nevoie de descentralizare, doar că evoluțiile în acest sens sînt minime. ”Noi avem nevoie de mai multă autonomie la nivel local. Pentru că această procedură ușurează activitatea centrelor raionale. În afară de Chișinău, Cahul și Bălți, alte centre locale aproape că nu se dezvoltă. Acest lucru este o problemă pentru R. Moldova. Parcă ceva s-a încercat să se facă, dar nu putem vedea deocamdată rezultate concrete. Sînt anumite schimbări doar în aparență”, a specificat Ion Tăbîrță.

La rîndul său, fostul viceministrul al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Ostalep, a menționat pentru NOI.md că actuala guvernare ascunde interese politice în acest context. ”Noi am avut în ultimii 20 de ani cîteva tentative de descentralizare, dar toate au eșuat, pentru că denotă voința și interesul politic al partidelor de guvernare, și nu realitatea. Intențiile pe care le are actuala guvernare în această direcție sînt strict legate de un interes îngust de partid și de alegerile care se apropie. De fapt, descentralizarea în R. Moldova este un joc politic de prost gust. Sînt foarte sceptic în ceea ce privește rezultatele acestor procese. Este nevoie de descentralizare, dar modalitatea în care se implementează este legată strict de interesul politic”, a precizat Valeriu Ostalep.

Zilele trecute, premierul Iurie Leancă declara într-un interviu pentru ”Moldpres” că reforma sistemului de administrare locală rămîne o prioritate indiscutabilă pentru R. Moldova și că prin descentralizare Guvernul tinde să ofere cetățenilor moldoveni dreptul la servicii locale de calitate ca să poată trăi și munci acasă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?