X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 174
Transnistria stiri: 1415

Securitatea alimentară din Siria s-a degradat semnificativ

6 iul. 2013,, 12:39   Externe
2541 0
Foto : obozrevatel.com
Securitatea alimentară s-a degradat puternic în cursul ultimului an în Siria, unde producţia agricolă a ţării ar urma să se diminueze şi mai mult în cursul următoarelor 12 luni, potrivit unui raport publicat vineri de Agenţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi de Programul Alimentar Mondial (PAM), transmite AFP.

"Producţia agricolă şi accesul la hrană au plătit un tribut puternic în acest an", potrivit raportului, realizat în urma unei misiuni la faţa locului în mai şi iunie.

"Plecînd de la principiul că criza în curs continuă, producţia internă în următoarele 12 luni va fi grav compromisă", a atenţionat raportul.

Misiunea FAO şi a PAM evaluează nevoile de import de grîu la 1,5 milioane de tone pentru perioada 2013-2014. Producţia actuală de grîu se ridică la 2,4 milioane de tone, cu 40% mai mică decît înainte de începerea conflictului.

Pe de altă parte, creşterea de păsări de curte s-a diminuat cu 50% comparativ cu 2011.

Insecuritatea alimentară a fost accentuată de strămutările de persoane, întreruperile în producţia agricolă, şomaj, sancţiunile economice, deprecierea monedei locale şi preţurile ridicate la alimente şi combustibil.

Preţul mediu al grîului s-a dublat între mai 2011 şi mai 2013 în mai multe regiuni ale ţării.

Raportul atrage de asemenea atenţia şi asupra riscurilor de epidemie printre animale, în special din cauza penuriei de vaccinuri.

În colaborare cu organizaţii partenere din Siria, PAM a furnizat o asistenţă alimentară pentru 2,5 milioane de persoane în iunie, o cifră care ar urma să crească la 3 milioane în iulie. PAM furnizează printre altele şi un ajutor pentru un milion de refugiaţi în ţările vecine.

Pentru a-şi asigura misiunea, FAO a lansat un apel urgent pentru a obţine fonduri de 41,7 milioane de dolari, din care au fost strînse abia 10%. Acest fonduri sînt destinate achiziţiei de seminţe, de îngrăşămînt şi de produse veterinare.

În ceea ce priveşte PAM, acesta are nevoie de peste 27 de milioane de dolari pe săptămînă şi, pentru moment, nevoile sale de finanţare pentru a-şi îndeplini misiunea din Siria din iulie pînă în septembrie nu sînt asigurate decît în proporţie de 48%
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав