X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

TOP 10: PLDM – cel mai influent partid politic al lunii iunie (VIDEO)

3 iul. 2013,, 13:49   Politică
4350 15
Fotо: interakt.md
Cel mai influent partid politic al lunii iunie este Partidul Liberal Democrat din Moldova. Pe locul doi se plasează Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, locul trei revenindu-i Partidului Democrat din Moldova. Topul a fost prezentat astăzi în premieră, într-o conferință de presă, de către Institutul de Analiză și Consultanță Politică ”Politicon”, relatează NOI.md.

Expertul ”Politicon”, Anatol Țăranu, a subliniat că topul în cauză este important pentru opinia publică în condițiile în care se apropie alegerile parlamentare ordinare. ”Este interesant să vedem cum evoluează lucrurile pe scena politica”, a precizat Țăranu.

Comentînd poziția în top a primelor trei partide, Anatol Țăranu a explicat că clasarea PLDM în fruntea topului se datorează aflării acestuia la guvernare. ”Este un partid de guvenămînt și dispune de toate sursele necesare pentru a influența actul de guvernare. Comuniștii sînt și ei, indiscutabil, un partid puternic, dar fiind lipsiți de pîrghia guvernării, se plasează pe locul doi. PDM însă are o influență mai redusă asupra actului guvernării”, a precizat expertul.

Totodată, pe celelalte locuri, de la 4 pînă la 10, s-au plasat, în ordinea consecutivității, reformatorii PL, Partidul Liberal, Mișcarea Populară Antimafie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat și Partidul Popular din Republica Moldova.

Potrivit lui Țăranu, șanse de izbîndă la următoarele alegeri parlamentare ordinare vor avea doar partidele politice care se vor menține în TOP 10. „Influența mai mare a grupului reformatorilor față de PL se explică prin aceea ca ei sînt la guvernare, ei au miniștri. Locul 6 pentru Mișcarea Populară Antimafie este un loc de onoare, la următoarele alegeri surprizele ar putea să vină din partea unui asemenea partid. Locul 7 pentru socialiști este cauzat de scindarea partidului. Dodon tot mai mult se transformă într-o clonă palidă a PCRM, nu are o viziune proprie a partidului. Dacă va continua mai departe așa, Dodon nu are nicio șansă să-și mărească influența politică”, a specificat Țăranu.

La elaborarea topului au participat 33 de experți, care au acordat partidelor note de la 1 la 10 în baza criteriilor: influenţa reală asupra procesului politic din R. Moldova, prestația publică și prezența în spațiul informațional, activismul organizațiilor teritoriale ale partidului și capacitatea liderilor partidelor de a fi locomotive electorale pentru propriul partid.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?