X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Surprize pe piața imobiliară: tot mai multe apartamente date în exploatare

6 sep. 2017,, 11:20   Economie
3249 0

Spre finalul anului 2017 piața imobiliară ar putea atinge un nou record prin darea în exploatare a circa 8000 de apartamente, notează NOI.md.

În acest an asistăm la o recuperare a industriei construcțiilor după criza din anul precedent. În primele două trimestre se observă o înviorare fără precedent a dării în exploatare a apartamentelor de la Independență încoace. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către economistul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în prima jumătate de an avem o creștere fără precedent de 34% de dare în exploatare a locuințelor, la 4100 de locuințe. Dacă ne uităm la apartamente, creșterea este și mai mare - de 64% de 3654 de apartamente în jumătate de an. „Această creștere a trezit mai multe întrebări referitoare la direcția în care se îndreaptă industria construcțiilor. Într-adevăr acesta își revine, dar pe de altă parte avem circa 30% din credite contractate de companiile de construcții, care nu pot fi rambursate”, a precizat Ioniță.

Economistul susține că în anul 2017 asistăm la o recuperare a industriei construcțiilor după situația precară din anul 2016, cînd vînzarea de apartamente a înregistrat o cădere bruscă, potrivit datelor de la Cadastru.

„În prezent noi trecem printr-un fenomen de reformatare a pieței imobiliare, la o înviorare a pieței și a falimentului mai multor companii necompetitive. În anii următori vom asista la finalizarea proiectelor începute acum zece ani. Prețurile vor fi menținute la un nivel destul de scăzut, deoarece dezvoltatorii vor fi nevoiți să scape de activele nelichide. Totodată, se va atesta o înviorare a cererii din partea consumatorului pe fundalul cererii mînate din anul 2016”, a concluzionat Ioniță.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?