X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 174
Transnistria stiri: 1415

Miroase a război: Președintele Republicii Azerbaidjan a cerut armatei să fie pregătită de a lupta pentru Karabah

27 iun. 2013,, 08:43   Externe
27728 5
Foto: kavkaz-uzel.ru
Armata Azerbaidjanului ar trebui să fie pregătită pentru operațiunea de eliberare a teritoriilor ocupate de Armenia, a declarat Președintele Republicii, comandantul suprem Ilham Aliev. "Azerbaidjanul trăiește în condiții de război. Războiul nu s-a terminat, s-a finalizat doar prima fază. Armata Azerbaidjanului trebuie să fie gata în orice moment pentru a elibera teritoriile ocupate ", - a declarat Aliev în cadrul paradei militare de la Baku.

El și-a exprimat regretul că negocierile cu Armenia privind soluționarea pașnică a conflictului din Karabah nu se soldează cu succes și în aceste condiții Azerbaidjanul este nevoit să-și consolideze capacitatea militară.

Potrivit lui Aliev, nu doar regiunea Nagorno-Karabah actualmente ocupată și zonele din jur, sînt din vechime un teritoriu azer, dar și teritoriul de azi al Armeniei. "Statului azer și poporul nu vor oferi posibilitatea de a crea pe pămîntul lor, un al doilea stat armean", - a subliniat el.

Șeful statului a menționat că problema teritoriilor azere ocupate nu se soluționează deja o lungă perioadă de timp, în cursul agresiunii militare împotriva cetățenilor pașnici ai republicii, Armenia a efectuat epurări etnice și genocid în Khodjalî.
"Ne vom strădui să soluționăm mai repede conflictul pe cale pașnică. Negocierile continuă. Dar capacitatea militară consolidează poziția noastră ", - a spus el. Aliev a declarat că armata azeră bine echipată din punct de vedere tehnic, cu un nivel înalt de disciplină este cea mai puternică în regiune și se evidențiază la scară globală, fiind garantul securității și politicii independente a țării. "Armata apără alegerea noastră, politica noastră independentă", - a spus el.

"Astăzi armata azeră este capabilă de a realiza orice sarcină", - a declarat șeful statului. Președintele a mai spus că astăzi, Azerbaidjanul nu are probleme nerezolvate, în afară de problema teritoriului ocupat, dar consolidarea potențialului militar și economic, izolarea Armeniei de procesele regionale va rezolva și această problemă. "Sînt sigur că în curînd vom restaura dreptatea istorică", - a spus el.

Ca urmare a conflictului armat cu Armenia din cauza regiunii Nagorno-Karabah, Azerbaidjanul a pierdut controlul regiunii și total sau în parte controlul asupra a șapte raioane adiacente. Regiunea Nagorno-Karabah și-a declarat independența în 1991. Baku a încercat să preia controlul asupra acesteia, dar nu a reușit. În 1994, cu medierea Rusiei, Azerbaidjanul, Armenia și nerecunoscuta Republică Nagorno-Karabah au semnat un acord tripartit privind încetarea focului, care în ultimii ani periodic se încalcă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав