Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1305

Echipament în leasing pentru hoticultori

21 aug. 2017,, 14:42   Economie
2325 0

Horticultorilor moldoveni li se oferă posibilitatea de a achiziționa echipamentele necesare în leasing în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, finanțat de Banca Europeană de Investiții, cu un buget total de 120 de milioane de euro, informează NOI.md.

Despre lansarea componentei „Operațiuni leasing” a anunțat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care a menționat că aceasta a fost elaborată pentru a facilita achiziția de echipamente și utilaje horticole de către companiile mici și mijlocii. În cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, întreprinderile din sectorul horticol, precum și întreprinderile din industria conexă (producători de utilaje horticole, de ambalaj și accesorii pentru înființarea plantațiilor horticole) vor putea beneficia de finanțare prin leasing oferită din sursele Băncii Europene de Investiții.

Finanțarea prin leasing este mai avantajoasă în comparație cu un credit clasic, pentru că nu obligă agricultorii să facă dovada bunurilor pentru gaj. În cadrul proiectului sînt oferite condiţii favorabile de finanţare cum ar fi: dobînda atractivă, perioada de finanțare avantajoasă, flexibilitatea în stabilirea graficului de plăţi.

Partenerul Proiectului „Livada Moldovei” este „Mobiasbanca – Groupe Societe Generale” – Departamentul de leasing. Suma minimă a finanțărilor este de 5 mii de euro, iar rata dobînzii – de circa 5,5-6,5% în euro. Beneficiarii pot profita și de un grafic flexibil al rambursărilor sincronizat la veniturile sezoniere ale horticultorilor.

Pentru solicitanții de leasing va fi aplicată cota TVA zero la livrarea pe teritoriul țării a mărfurilor, executarea lucrărilor și prestarea serviciilor. De asemenea, agricultorii și horticultorii vor fi scutiți de taxe vamale la importul mărfurilor și serviciilor. Nu vor fi percepute plăți pentru efectuarea procedurilor vamale la importul de mărfuri și servicii.


Proiectul de restructurare a Sectorului Horticol – „Livada Moldovei” a fost creat de Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru a soluționa vulnerabilitățile structurale din industria horticolă a Moldovei. Scopul Programului este de a contribui la redresarea sectorului horticol din țară și promovarea producerii, procesării, ambalării și exportului produselor horticole.

Pentru atingerea obiectivelor Proiectului „Livada Moldovei” au fost alocați 120 de milioane de euro. Printre obiective figurează: promovarea produselor moldovenești pe piețele externe, diversificarea piețelor de desfacere ale țării prin asigurarea competitivității producției horticole fabricate; restructurarea sectorului horticol și a industriilor conexe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?