X 
Transnistria stiri: 1405
Preşedintele stiri: 4065

Moldova a discutat cu concernul "Gazprom" despre restructurarea datoriei pentru gaze

12 iun. 2013,, 13:19   Societate
2718 0
Foto: nr2.ru
O delegaţie condusă de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a discutat la Moscova cu reprezentanţi ai concernului rus "Gazprom" şi ai Ministerului Energeticii despre propunerile de restructurare a datoriei întreprinderilor din complexul de combustibil şi energie al Republicii Moldova ("Termocom", CET-1 şi CET-2), faţă de "Moldovagaz" şi, respectiv, "Gazprom".

Solicitat de agenţia "Infotag", Lazăr a spus că, în urma reorganizării sistemului de alimentare cu căldură a Chişinăului prin fuzionarea "Termocom"-ului cu CET-urile, "Moldovagaz" va fi cel mai mare creditor al întreprinderii noi, a cărei datorie se va cifra la circa $160 mil.

"Pregătindu-ne de reorganizare, dorim să cunoaştem opinia viitorului creditor principal. Este un lucru greu de făcut fără acordul partenerilor ruşi. Noi am propus două variante: sau ei acceptă să devină creditori, dar datoria va fi restructurată pe 15 ani, sau, în cazul în care vor prefera banii, vom căuta un alt investitor financiar care va oferi bani şi va deveni creditorul întreprinderii noi. Banca Mondială (BM) acordă sprijin consultativ şi financiar în problema restructurării datoriei", a relatat vicepremierul.

BM este dispusă să acorde un credit în valoare de $30 mil. pentru modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică a Chişinăului, care prevede comasarea "Termocom" SA cu două CET-uri. Fondurile vor fi cheltuite pentru eficientizarea energetică a sistemului de termificare a capitalei, reducerea pierderilor, restructurarea datoriilor istorice ale întreprinderii noi, dar şi pentru perfecţionarea sistemului de asistenţă socială a consumatorilor casnici în achitarea taxelor pentru căldură şi elaborarea politicii de ajustare a tarifelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?