X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Misiunea FMI vine în Moldova pentru a "verifica ceasul" cu autorităţile de la Chişinău

10 iun. 2013,, 14:44   Economie
2452 0
Foto : iport.info
Vizita Misiunii Fondului Monetar Internaţional în Moldova, programată în perioada 19-26 iunie, urmăreşte scopul de a "verifica ceasul cu autorităţile de la Chişinău". Despre aceasta a anunţat într-o discuție cu reporterul "Infotag" reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Tohir Mirzoev.

Acesta a menţionat că "în cadrul vizitei va fi discutată viziunea noului Guvern", precizînd că vizita poartă mai mult un caracter tehnic.

Mirzoev a precizat că "în cadrul întrevederilor vor fi purtate şi discuţii preliminare privind semnarea unui nou memorandum de colaborare dintre RM şi FMI".

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei a accentuat pentru "Infotag" necesitatea de a semna un nou memorandum cu FMI, precizînd că "cu cît mai repede va fi făcut acest lucru, cu atît va fi mai bine pentru ţară".

"Cu cît mai bună va fi cooperarea noastră cu FMI, cu atît mai uşor va fi Republicii Moldova", a argumentat guvernatorul.

Potrivit lui Drăguţanu, în cadrul vizitei FMI la Chişinău va fi prezentată noua conducere a Misiunii în Moldova, va fi efectuată o analiză a situaţiei financiare şi macroeconomice, precum şi în sectorul bancar".

Anterior, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a menţionat că Moldova are nevoie mai mult de un ajutor consultativ şi tehnic din partea FMI, decît financiar, care este necesar în special pentru menţinerea stabilităţii valutei naţionale.

Programul de trei ani cu FMI a fost semnat pe 29 ianuarie 2010 şi s-a încheiat pe 29 aprilie. Programul presupunea o susţinere financiară în valoare de 369,6 mil. drepturi speciale de tragere (DST). Ţinînd cont de faptul că Moldova nu şi-a onorat obligaţiunile asumate, finalizarea ultimei evaluări a programului FMI nu a avut loc. Drept rezultat, Moldova nu a primit ultima tranşă de $76 mil. din linia de credit de $572 mil., planificată pentru anii 2010-2012. Moldova s-a alăturat FMI pe 12 august 1992. Cota RM în cadrul FMI este de 123,2 mil. DST (în jur de $191 mil.) sau 0,05% din volumul total.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?