X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Soarta Guvernului Leancă rămîne incertă - declarație

6 iun. 2013,, 11:10   Politică
4013 4
Foto: radiochisinau.md
Reprezentanţii unor partide extraparlamentare consideră că Moldova a depăşit criza politică, în timp ce alţii nu exclud varianta alegerilor anticipate şi afirmă că totul depinde de orgoliul unor politicieni. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la Moldova 1.

Pentru moment criza a fost depășită, consideră preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco. Ea a amintit că PNL a optat mereu pentru restabilirea coaliției pro-europene, pentru evitarea revenirii comuniștilor la putere și menținerea cu orice preț a parcursului european al țării. Potrivit Vitaliei Pavlicenco, este grav că la conducerea Republicii Moldova se află persoane șantajabile. Liderul PNL consideră că Iurie Leancă ar putea face ceva mai mult decît Vlad Filat. Asta numai dacă se va detașa de șeful său de partid, axîndu-se pe angajamentele asumate față de UE. Vitalia Pavlicenco a reiterat poziția PNL, potrivit căreia, unirea cu Romînia ar însemna pentru Republica Moldova și integrare în UE, și soluționarea multor probleme cu care se confruntă țara.

Sergiu Coropceanu, secretarul general al PSD, consideră că ceea ce s-a produs în ultima vreme în Moldova nu a fost o criză politică, ci o reglare de conturi. Potrivit lui Coropceanu, indiferent de ce se va întîmpla la Vilnius, situația ar putea să se repete. “În condiţiile în care Moldova este condusă de clanuri oligarhice, interesul lor este de a-și proteja businessul și de a controla fluxurile financiare. Dacă îşi va duce sau nu Guvernul mandatul pînă la capăt, depinde de orgoliul celor trei figuri: Vlad Filat, Vlad Plahotniuc și Vladimir Voronin. La o anumită etapă, dacă cei trei nu vor avea o înțelegere pe anumite probleme, ar putea să pice Guvernul”, a opinat secretarul general al PSD.

Moldova ar putea avea alegeri anticipate, consideră preşedintele PPCD, Victor Ciobanu. Potrivit liderului creștin-democrat, dincolo de calitățile profesionale ale noilor miniștri, deciziile le iau cei care stau în spatele lor. “Ţara noastră nu va avea succes cu actuala guvernare, pentru că direcția pe care au apucat-o este greșită, programele pe care se bazează sînt fără esență”, a specificat Ciobanu. El a supus criticilor și politica UE în raport cu RM. “UE a dat bani AIE, va da bani și noilor guvernanți, nu va cere nimic în schimb, așa cum s-a întîmplat timp de patru ani, doar ca să nu revină PCRM la putere. Cred că este o politică distructivă pe care o promovează UE în Moldova”, a spus Victor Ciobanu.

Liderii celor trei partide au adus argumente în favoarea tezelor, potrivit cărora, unele acțiuni ale guvernării defavorizează forțele extraparlamentare, presa este controlată politic, iar sondajele de opinie sînt făcute la comanda puterii.

Amintim că după învestirea în funcție, premierul Iurie Leancă a spus că noul Guvern va face totul pentru restabilirea încrederii din partea cetăţenilor şi a partenerilor externi. Potrivit premierului, Executivul urmează să stabilească 10-12 activități prioritare, astfel încît, peste 100 de zile, oamenii să poată să judece, în ce măsură acest Guvern este capabil să schimbe lucrurile în bine.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав