X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Rusia este gata să examineze chestiunea cu privire la retragerea tehnicii blindate din Zona de Securitate

24 mai. 2013,, 12:38   Societate
4200 2
Foto: ziuaveche.ro
Rusia este gata să examineze chestiunea cu privire la retragerea tehnicii blindate din Zona de Securitate de pe Nistru, care, pînă în prezent, se află la posturile pacificatorilor Federaţiei Ruse. Despre aceasta a declarat ieri ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, în cadrul întrevederii, la Moscova, cu omologul său moldovean Vitalie Marinuţa.

Potrivit Agenţiei "Infotag" cu trimitere la serviciul de presă al Ministerului Apărării, Marinuţa a propus retragerea de către partea rusă a tehnicii blindate de la posturile din Zona de Securitate, conform prevederilor documentelor semnate anterior de către toate componentele implicate în operaţiunea dată.

Marinuţa a expus poziţia Republicii Moldova privind necesitatea transformării actualei operaţiuni militare de menţinere a păcii în una civilă, cu mandat internaţional. În opinia lui Marinuţa, această schimbare se va înscrie în eforturile comunităţii europene de a spori securitatea regională şi va contribui la aprofundarea dialogului, în soluţionarea diferendului transnistrean.

La rîndul său, Serghei Şoigu a menţionat necesitatea menţinerii dialogului permanent, în scopul elaborării unui mecanism eficient de soluţionare a problemelor legate de activitatea contingentelor din cadrul forţelor de menţinere a păcii din Zona de Securitate. El a mai menţionat că propunerea omologului moldovean privind retragerea tehnicii blindate va fi examinată de instituţia pe care o conduce, specificînd că Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse nu intenţionează sporirea numărului de efectiv şi tehnică militară în contingentul dislocat temporar pe teritoriul Republicii Moldova. Şoigu a mai menţionat că Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse este gata să discute constructiv toate problemele dintre două părţi, pentru asigurarea păcii şi securităţii regionale, crearea unui climat de încredere în dialogul bilateral.

Forţele comune de menţinere a păcii în zona de securitate pe Nistru sînt constituite din contingente militare ale Rusiei, Moldovei, Transnistriei şi 10 observatori militari din partea Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав