X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

În Parlament poate să apară o nouă fracțiune

17 mai. 2013,, 01:37   Politică
15950 4
Foto: ziarulnational.md
Excluderea liberalilor reformatori din cadrul Partidului Liberal este ilegală. Liberalii reformatori pot pretinde la o fracţiune în cadrul Parlamentului. Acest lucru reiese din analiza efectuată de direcţia juridică a Aparatului Parlamentului la cererea preşedintelui fracţiunii PL din partea reformatorilor - Ion Hadîrcă. El a solicitat să fie stabilită legalitatea excluderii grupului reformatorilor din fracţiunea PL.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", şeful direcţiei juridice al Aparatului Parlamentului, Ion Creangă a declarat, joi, în cadrul şedinţei Legislativului, că "fracţiunile se consideră a fi organe lucrative ale Parlamentului şi sînt independente faţă de partide".

"După recunoaşterea mandatului, deputatul este liber de orice obligaţiuni şi dependenţe juridice de formaţiunea politică cu care a ajuns în Parlament. Din momentul alegerii, deputatul munceşte pentru binele cetăţenilor şi este reprezentant al puterii legislative indiferent de apartenenţa partinică", a comunicat el.

Creangă a specificat că "deputatul în cadrul fracţiunii este dependent doar de programul electoral cu care a mers în alegeri şi nu poate fi dependent de partid".

Totodată, Creangă a ţinut să specifice că "deciziile în cadrul fracţiunilor parlamentare sînt adoptate cu majoritatea voturilor în baza regulamentului intern al fracţiunii. În cazul în care un asemenea regulament nu există, deciziile se iau în baza principiilor generale de drept".

El a recomandat Parlamentului să adopte modificările generale în Regulament pentru a stabili modalitatea exactă de funcţionare a fracţiunilor.

"INFOTAG" precizează: Scandalul în interiorul Partidului Liberal a izbucnit în momentul în care un grup de liberali, printre care şi deputaţi, care s-au numit reformatori, au cerut achimbarea conducerii formaţiunii. Ei au propus ca locul lui Mihai Ghimpu să fie preluat de Dorin Chirtoacă. În replică, Ghimpu a exclus toţi deputaţii reformatori din rîndul PL, iar cei cinci deputaţi au fost excluşi şi din rîndul fracţiunii. Iniţial, fracţiunea PL era compusă din 12 deputaţi. Pînă la ora actuală deputaţii nu pot împărţi fracţiunea şi ambele tabere au cîte un preşedinte şi secretar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав