X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Guma: „Nu voi fi închis nici la noi, nici la București!”

29 apr. 2013,, 08:47   Societate
6109 2
Foto: tribuna.md
„Valeriu Guma a dat asigurări că nu va fi închis nici la noi, nici la București”. Declarația a fost făcută de parlamentarul Valeriu Guma, pentru ProTV, transmite UNIMEDIA.

Guma a fost condamnat la patru ani de pușcărie, după ce sora acestuia, Ludmila Buzu, ar fi recunoscut implicarea în episodul mitei din 2006 și le-ar fi spus oamenilor legii detaliile acestui caz.

Totodată, România și Republica Moldova au semnat, anterior, un acord care permite moldovenilor condamnați pe teritoriul de peste Prut să își ispășească pedeapsa în penitenciarele de la noi.

Conform art.18, alin.2 din Constituția Republicii Moldova, Guma nu poate fi extradat sub nicio condiție, atît timp cît este cetățean al Republicii Moldova. Astfel, autorităților române nu le rămîne decît să aștepte ca deputatul democrat, Valeriu Guma, să fie încarcerat la noi.

În acest caz, urmează să fie efectuată recunoașterea hotărîrii penale străine și ulterior, să fie pusă în executare pe teritoriul Republicii Moldova.

Amintim că presa română a anunțat încă în noiembrie 2011 despre condamndarea lui Guma. Potrivit sursei, decizia nu era atunci definitivă. Tribunalul din România l-a condamnat atunci pe Guma la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi la cîte doi ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită. Potrivit presei românești, magistraţii au decis însă suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe un termen de încercare de patru ani. Guma a fost obligat, prin decizia instanţei, să plătească statului român 25.000 de lei cheltuieli judiciare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?