X 
Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

BEI: Chișinăul este gata sa adere la UE

22 apr. 2013,, 14:27   Societate
3946 5
Foto : noi.md
Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat astăzi, în cadrul ședinței săptămînale a Primăriei că municipiul Chișinău are toate șansele de a adera la Uniunea Europeană. De această părere este și Banca Europeană de Investiții, care, apreciind rezultatele economice din ultimii doi ani ale municipiului, a acceptat propunerea de a negocia finanțarea unui nou program investițional.

În ultima perioadă, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a efectuat mai multe vizite de lucru prin Europa, una dintre care la Luxembourg, unde primarul s-a întîlnit cu reprezentanții Băncii Europene de Investiții.

”Din punctul lor de vedere, Municipiul Chișinău este pregătit să adere la UE, și asta pentru că parametrii economici sînt în creștere. Bugetul a fost dublat față de anul 2007. Datoria a fost micșorată. Împrumuturile se iau cu dobîndă foarte bună. În afară de aceasta, rata de împrumut este de 3,5% din 20% posibile. Proiectele care s-au desfășurat se bucură de succes, în special cel legat de troleibuze”, a declarat Dorin Chirtoacă.

În această ordine de idei, primarul de Chișinău a comunicat că autoritățile locale au acum toate șansele de a încheia noi proiecte investiționale cu BEI. Unul dintre acestea se referă la izolarea termică a clădirilor.

”Dînșii s-au arătat foarte deschiși să sprijine din nou cooperarea cu Primăria Chișinău prin accesarea de noi finanțări. În zilele de 25 și 26 mai curent, ei vor fi la Chișinău pentru a continua negocierile și a elabora un contract de finanțare legat de eficiența energetică. Este vorba despre izolarea termică a unor școli, grădinițe, spitale și chiar blocuri de locuit”, a specificat Dorin Chirtoacă.

Totodată, edilul a precizat că, deocamdată, suma care urmează a fi împrumutată încă nu a fost definitivată, lucru ce urmează a fi clarificat în funcție de capacitatea de împrumut a Primăriei Chișinău. Limita stabilită în prezent de autoritățile locale este de 10% din bugetul anual.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?