Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Tinerii din nord, cei mai activi la accesarea fondurilor pentru afaceri

13 mar. 2017,, 15:00   Economie
2674 0

Tinerii din nordul țării sînt cei mai activi la accesarea fondurilor pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri.

În mod special, peste 980 de afaceri din totalul de 1678, finanțate în cadrul proiectului Programului Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) de la începutul implementării sau circa 60 %, au fost accesate de tinerii din regiunea de nord a ţării, transmite NOI.md.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, printre raioanele de nord, cele mai multe solicitări au fost de la Edineț, Rîșcani și Briceni. Cele mai puține au fost din raionul Fălești. În regiunea de centru cei mai activi au fost solicitanții din raioanele Rezina, Ialoveni și Hîncești. Beneficiarii din această zonă au accesat surse financiare pentru 419 idei de afaceri sau circa 25 % din totalul pe țară.

Cei mai puțini beneficiari au fost din raionul Dubăsari. Totodată, sudul țării a avut cel mai mic număr de proiecte - circa 278 proiecte și o cotă de 15 %, din totalul afacerilor finanțate. Astfel, solicitanții din raioanele Căușeni, Cimișlia și Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Găgăuzia au absorbit cea mai mare parte a surselor financiare din cadrul programului, iar cei mai puțini bani au ajuns în raionul Cahul.

În perioada 2008-2016 proiectul a avut un buget total de 482,2 mil. de lei, din care componenta de grant a constituit 40 % din suma împrumutului, ceea ce reprezintă circa 190 mil. de lei. În această perioadă au fost creditate 1314 de întreprinderi noi, susținute 364 afaceri deja existente și create aproximativ 2400 locuri de muncă în toată țara. Peste 85 % din împrumuturi le-au fost acordate beneficiarilor din agricultură, 9,5 % celor din industrie și 5,5 % prestatorilor de servicii. Totodată, Comisia Europeană a contribuit cu partea sa de grant în sumă de 135,2 mil. de lei sau peste 71 %.

După ce și-a demonstrat eficiența, Guvernul a decis extinderea Programului PNAET pînă în anul 2018. În 2017 vor fi finanțate circa 170 de afaceri. Buget total în anul curent constituie 50 mil. de lei, iar componenta de grant 20 mil. de lei.

Programului Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) a fost inițiat și este administrat de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Programul are scopul de a spori rolul tinerilor în viaţa social-economică a ţării prin înfiinţarea de noi întreprinderi în localităţile rurale și dezvoltarea celor existente, crearea de noi locuri de muncă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?