X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Societatea este nemulțumită de criza politică din țară – vox populi

19 apr. 2013,, 15:52   Politică
2804 1
Foto : esp.md
Președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Moldova, Victor Mocanu, a specificat că studiul sociologic a fost elaborat în contextul evenimentelor politice derulate în ultima perioadă. Accentul s-a pus în deosebi pe opinia și modalitatea de depășire a crizei în viziunea societății de rînd.

Rezultatele studiului arată că 4 din 10 persoane intervievate sînt la curent cu evenimentele petrecute la nivel politic – un indicator foarte mic în opinia autorilor. ”O treime dintre respondenți au o atitudine pozitivă în ceea ce privește desfășurarea în acest an a alegerilor anticipate. Cei din zonele rurale însă nu vor alegeri, sunt nemulțumiți de situația țării și de scandalurile politice din ultima perioadă. Și o parte dintre cei de la oraș spun ca n-are rost să meargă la alegeri, în condițiile în care doi lideri politici iau toate deciziile în stat”, a precizat Victor Mocanu.

Întrebați cine s-ar face vinovat de producerea crizei politice, 15% dintre intervievați au răspuns că AIE, 10% - premierul în exercițiu, Vlad Filat, și PLDM, 8% - liderul PLDM, Vlad Filat, liderul PDM, Marian Lupu, și liderul PL, Mihai Ghimpu, iar fiecare a 5-a persoană a spus că idee nu are ce se întîmplă la nivel central.

De asemenea, o bună parte dintre persoanele participante la sondaj susțin că alegerea președintelui R.Moldova a avut un rol pasiv la reglementarea crizei politice. În context, ”majoritatea respondenților cred că cea mai bună soluție pentru R.Moldova de a ieși din impas ar fi formarea unei noi majorități parlamentare – 42%. Totodată, o pătrime vor alegeri anticipate, iar o treime nu știu ce se poate face”, a precizat Victor Mocanu.

Studiul mai arată că respondenții au cea mai mică încredere în partidele politice și Parlament, iar cea mai mare în biserică, mass-media, armată și primăria locală. Cît privește personalitățile politice, 38% au cea mai mare încredere în liderul PCRM, Vladimir Voronin, 24% - în liderul PLDM, Vlad Filat, iar 60% n-au încredere în nimeni.

44% dintre respondenți au spus că se vor prezenta la urne în cazul în care duminica viitoare în republică s-ar desfășura alegeri parlamentare, iar 11% - nu ar merge la vot. Din totalul celor care vor merge la vot, 29% au spus că vor vota pentru PCRM, 17% - PLDM, 9,8 – PDM, 7,3 – PL și 18,3% nu știu pentru care fracțiune și-ar da votul.

Totodată, 53% dintre persoanele intervievate consideră că este importantă aderarea R.Moldova la UE, iar peste 35% susțin că prioritar ar fi pentru țara noastră aderarea la Uniunea Vamală Euroasiatică.

Studiul sociologic a fost realizat în perioada 1-13 aprilie curent pe un eșantion de 1195 de respondenți din 72 de localități ale republicii, exclusiv regiunea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?