Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Alexandru Oleinic: Sectorul IT din Moldova aduce bani ţării la 10% din capacitatea sa

18 apr. 2013,, 15:56   Societate
3778 0
Foto : connect.md
"Trenul afacerilor IT se îndepărtează cu fiecare an de Republica Moldova, lăsîndu-i totuşi şanse pentru a se încadra în acest sector al economiei globale", a declarat pentru Agenţia "Infotag" Alexandru Oleinic, iniţiatorul evenimentelor tradiţionale din domeniu – Summit ICT.

"Activitatea din sectorul IT poate fi uşor catalizată prin oferirea populaţiei unui acces nelimitat şi gratuit la internet şi la operatorii reţelelor de interconexiune. Reţelele de socializare la oraşe şi Skype-ul la sate au demonstrat demult că majoritatea moldovenilor ştiu care sînt beneficiile accesului la internet. Acum depinde de stat cum vor evolua lucrurile mai departe. Se va limita lumea doar la aceste domenii sau va cheltui timpul cu educaţia, comunicarea cu guvernarea, participarea la diverse proiecte locale, regionale şi internaţionale de atragere a granturilor", a menţionat Alexandru Oleinic.

Potrivit lui, "calculatorul nu ia mită". "Ba mai mult, în toată lumea afacerile iniţiate în spaţiul on-line le aduc tinerilor inventivi zeci şi sute de milioane de dolari", susţine expertul.

Printre acţiunile propuse de Alexandru Oleinic în scopul eficientizării guvernării, sînt asigurarea unei zone WiFi cu acces gratuit la internet, trecerea tuturor achiziţiilor publice şi a serviciilor prestate de stat în spaţiul on-line, fapt care va reduce considerabil nivelul de corupţie.

Alexandru Oleinic a deţinut funcţia de ministru al Tehnologiilor Informaţionale între anii 2009-2011. În această perioadă, randamentul muncii în acest sector a atins cote maxime, de 30 de ori mai mare decît în alte sectoare tradiţionale, numărul angajaţilor a ajuns la 30 mii de persoane, dintre care 90% specialişti cu studii superioare, salariul mediu în domeniu a ajuns la 6000 de lei, vînzările pe sector au depăşit 7 mld. lei sau 10% din PIB. Piaţa de telefonie mobilă a crescut cu peste 18%, iar piaţa internetului – cu peste 20%, practic fiecare a doilea cetăţean avînd acces la internet.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?