X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Dezvăluiri WikiLeaks: Vaticanul a minimizat crimele comise de Pinochet

10 apr. 2013,, 17:18   Externe
3583 0
Foto : facebook.com
Vaticanul a minimizat crimele dictatorului chilian Augusto Pinochet, calificîndu-le drept "propagandă comunistă", potrivit unor documente ale unor misiuni diplomatice datînd din anii '70, dezvăluite de site-ul WikiLeaks.

O telegramă trimisă de ambasada americană pe lîngă Sfîntul Scaun, pe 18 octombrie 1973, cita o conversaţie cu cel care era, pe atunci, numărul doi în cadrul Secretariatului de Stat (Guvernul) al Vaticanului, Giovanni Benelli.

Telegrama, trimisă lui Henry Kissinger, la acea vreme şeful diplomaţiei americane, relatează că Benelli şi-a exprimat "preocuparea gravă şi pe cea a Papei faţă de campania internaţională reuşită a stîngii, care prezintă o viziune complet falsă a realităţii chiliene".

"Benelli a deplîns, mai exact, o acoperire exagerată a anumitor evenimente, ceea ce reprezintă rezultatul unuia dintre cele mai mari succese înregistrate de propaganda comunistă", scrie autorul telegramei, subliniind că prelatul a apreciat că 'acest lucru arată cît de mult pot influenţa comuniştii presa la nivel mondial în anii următori".
În opinia adjunctului secretarului de stat al Vaticanului, "aşa cum este natural să se întîmple după o lovitură de stat, au existat vîrsări de sînge în timpul procesului de epurare în Chile".
Însă Benelli afirmă că episcopii chilieni i-au oferit asigurări că "informaţiile despre represalii brutale prezentate de presa internaţională sînt nefondate" şi că Pinochet şi junta sa "depun eforturi să aducă situaţia la normal".

Această conversaţie a avut loc după cinci săptămîni de la puciul militar organizat de generalul Augusto Pinochet, care a înlăturat de la putere Guvernul socialist condus de Salvador Allende şi a condus la arestarea şi asasinarea a mii de simpatizanţi sau activişti de stînga.

Alte telegrame publicate de WikiLeaks arată că Vaticanul a realizat abia un an mai tîrziu amploarea reprimării lansate de regimul Pinochet, dar a refuzat să îl critice în mod deschis şi a menţinut relaţii diplomatice cu acesta. Italia l-a rechemat, însă, la vremea respectivă, pe ambasadorul său la Santiago, "protestînd astfel faţă de politici inumane ale unor lideri chilieni".

După trei ani de la lovitura de stat, cînd se opesc telegramele, izolarea regimului dictatorial din Chile s-a accentuat, însă Vaticanul şi-a continuat politica de "presiune exercitată cu discreţie".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?