Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Moldova și EAU își vor extinde relațiile de cooperare

9 feb. 2017,, 13:45   Economie
3302 4

Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite își vor extinde relațiile de cooperare comercial-economică și investițională.

Părțile intenționează să semneze în acest sens un șir de acorduri importante, inclusiv privind cooperarea economică, promovarea și protecția reciprocă a investițiilor, evitarea unei impuneri duble etc.

Acest lucru a fost comunicat în cadrul unei întrevederi susținute la Chișinău de către vicepremierul, ministru al Economiei, Octavian Calmîc, și ministrul Economiei al EAU, Sultan Bin Saeed Al Mansoori, aflat în țara noastră într-o vizită de lucru în perioada 7-9 februarie, relatează NOI.md.

Potrivit Ministerului Economiei, principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii au fost aprofundarea relațiilor comercial-economice între Moldova și Emiratele Arabe Unite, stabilirea unor relații de parteneriat reciproc avantajoase în diverse domenii de cooperare bilaterală, inițierea proiectelor investiționale cu participarea businessmenilor din ambele țări, precum și alte posibilități de cooperare.

În cadrul discuțiilor Octavian Calmîc a menționat interesul Moldovei pentru extinderea cadrului juridic bilateral, crearea unui dialog mai activ, formarea unor relații de parteneriat reciproc avantajoase cu EAU, deoarece acest lucru deschide pentru țara noastră oportunități noi în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor comercial-economice atît cu mediul de afaceri din EAU, cît și cu cel din Golf.

În acest context Octavian Calmîc a menționat că în cadrul acordurilor de liber schimb cu UE și CSI, Moldova, la rîndul său, ar putea deveni o platformă atractivă pentru businessul din EAU, pentru promovarea mărfurilor și serviciilor sale atît spre Vest-Est, cît și în direcția Nord-Sud și viceversa.

La rîndul său, Sultan Bin Saeed Al Mansoori a menționat că, în conformitate cu politica sa de deschidere, EAU tind să consolideze relațiile economice și comerciale cu diverse țări pentru a stabili relații de parteneriat reciproc avantajoase. Ministrul Economiei al EAU a specificat disponibilitatea țării sale de a valorifica oportunitățile investiționale ale pieței moldovenești, în special în domeniul agriculturii și industriei alimentare, energeticii, turismului, infrastructurii etc. În opinia lui Al Mansoori, consolidarea relațiilor comercial-economice dintre cele două țări va deschide calea pentru investiții masive din EAU în Moldova.

În cadrul dialogului Octavian Calmîc și Sultan Bin Saeed Al Mansoori au stabilit drept obiective inițierea negocierilor privind semnarea acordurilor de cooperare economică, încurajarea și protejarea reciprocă a investițiilor, evitarea dublei impuneri etc. În opinia interlocutorilor, extinderea cadrului juridic ce ține de relațiile economice dintre cele două țări, crearea Comisiei interguvernamentale de cooperare economică, organizarea forumurilor de afaceri bilaterale cu participarea businessmenilor din ambele țări va duce, într-un final, la extinderea relațiilor între Moldova și EAU în toate domeniile.

Pentru 2017 a fost preconizat un șir de vizite reciproce atît la nivelul instituțiilor publice, cît și la nivelul agenților economici, ținînd cont de experiența EAU în dezvoltarea zonelor economice libere și a parteneriatului regional. În acest context, delegația EAU a reiterat invitația către partea moldovenească de a participa la EXPO Dubai 2020.

În scopul consolidării și dezvoltării relațiilor bilaterale, ministrul Sultan Bin Saeed Al Mansoori l-a invitat pe vicepremierul Octavian Calmîc să întreprindă o vizită de lucru în EAU, precum și să participe la Forumul oamenilor de afaceri din Dubai, care va avea loc în luna mai.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?