Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Prinţesa Spaniei, suspectă în cazul de corupţie ce-l priveşte pe soţul său

6 apr. 2013,, 09:00   Externe
2140 0
Foto : lenta-ua.com
Prinţesa Cristina de Borbón, fiica mai mică a regelui Juan Carlos al Spaniei, va fi audiată la data de 27 aprilie într-un caz de corupţie, fiind suspectată că şi-ar fi ajutat soţul să deturneze bani publici.

Procurorii spanioli au confirmat miercuri iniţierea cercetărilor, deşi bănuieli în privinţa prinţesei apăruseră încă de săptămîna trecută. Situaţia este fără precedent în istoria modernă a Spaniei.

Infanta Cristina, în vîrstă de 47 de ani, va fi interogată de un magistrat din insulele Baleare.

Anchetatorii susţin că o serie de mesaje electronice dintre prinţesă şi soţul său Inaki Urdangarin, ducele de Palma, ar demonstra implicarea acesteia în afacerile ilegale pentru care Urdangarin a fost trimis deja în judecată. În cazul în care ancheta va demonstra implicarea prinţesei în afacerile fundaţiei Instituto Nóos, aparţinând lui Inaki Urdangarin, aceasta riscă pedeapsa cu până la cinci ani de închisoare.

Nóos este o fundaţie sportivă, în fruntea căreia s-a aflat ducele de Palma. În 2011, acesta a fost acuzat că s-a folosit de organizaţie ca să obţină profituri ilegale.

Fundaţia a primit peste 7 milioane de euro din fonduri publice pentru organizarea unor evenimente, dar nimeni nu a verificat dacă banii au fost folosiţi într-adevăr pentru acele evenimente.

Inaki Urdangarin a susţinut permanent că niciun membru al familiei regale nu ştia de afacerile sale, cu toate că infanta Cristina este acţionar la una dintre firmele implicate în caz.

Procurorul şef anticorupţie al Spaniei, Antonio Salinas Casado, a declarat că va ataca decizia privind audierea prinţesei Cristina, ceea ce arată dorinţa guvernului de a izola familia regală de acest caz. Familia regală, care s-a declarat surprinsă de decizia privind audierea infantei, a salutat anunţul procurorului anticorupţie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?