Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Parlamentul ucrainean, în prag de dizolvare

5 apr. 2013,, 11:22   Externe
2500 0
Foto : rg.ru
Criza politică din Ucraina a intrat ieri într-o nouă fază: majoritatea parlamentară (244 de deputaţi) din componenţa Partidul Regiunilor al președintelui și comuniștii, care neavînd posibilitatea de a-și începe lucrul în sala blocată a Parlamentului, au petrecut şedinţa în sala din strada Bankov, adoptînd 20 de legi. Formaţiunile din opoziție "Batikivşcina", "Udar" şi "Svoboda" au blocat tribuna pe 2 aprilie în semn de protest contra tergiversării de către majoritatea parlamentară a alegerii primarului şi a Consiliului Primăriei orașului Kiev. Primarul a demisionat în urmă cu un an, interimatul fiind asigurat de către șeful administrației, Alexandr Popov.

De la începutul acestui an, Parlamentul şi-a întrerupt de cîteva ori activitatea din cauza acțiunilor opoziției. În luna martie, criza a fost depășită cu scurt timp înainte de termenul limită, după care președintele Victor Ianukovici a avut toate motivele să declare dizolvarea Parlamentului. Acum, potrivit analistului politic Vladimir Fesenco, Parlamentul este pe punctul de a fi dizolvat. Partidul Regiunilor, care evita anterior utilizarea forței pentru deblocarea Parlamentului, a ţinut o ședință alternativă, încercînd să agraveze situația. Se pare că scenariul alegerilor anticipate nu mai este imposibil pentru partidul președintelui, spune analistul.

În această săptămînă, liderul fracţiunii parlamentare a Partidului Regiunilor, Alexandr Efremov, a admis posibilitatea desfăşurării noilor alegeri, dar numai în totalitate conform sistemului de tip majoritar (în prezent, alegerile care au avut loc au fost de tip mixt). Pentru a schimba sistemul electoral, nu este nevoie de implicarea Parlamentului, este suficientă desfăşurarea referendumului, consideră Fesenco.

Despre posibilitatea dizolvării Parlamentului vorbeşte şi opoziția. Drept temei pentru aceasta a servit, cel mai probabil, organizarea şedinţei Parlamentului în afara clădirii Radei Superioare, a declarat liderul formaţiei "Batikivşcina", Arseni Iaţeniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?