X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Mihai Poalelungi: În ultimele 10 luni au fost intentate 5 dosare penale împotriva judecătorilor

4 apr. 2013,, 09:02   Societate
2805 1
Foto : simpalsmedia.com
Pe parcursul ultimelor 10 luni, au fost intentate cinci dosare penale împotriva judecătorilor din diferite instanțe. Despre aceasta a anunțat pentru Agenția "Infotag" preşedintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi. În acest fel, el a comentat datele preliminare ale campaniei de curățare a sistemului judecătoresc de persoanele tentate spre abuz şi acte de corupție.

El a reamintit că începînd cu luna mai 2012, Consiliul Superior al Magistraturii examinează săptămînal abaterile comise de magistrați.

"În această perioadă, 7 judecători au fost demişi pentru încălcarea Legii cu privire la statutul judecătorului, altor patru magistrați CSM le-a permis să se pensioneze din cauza inadmisibilității comportamentului lor în serviciu", a explicat el.

Poalelungi a oferit drept exemplu şi cererea de demisie din proprie inițiativă, depusă recent de către judecătorul Curții de Apel din Comrat, Dumitru Talai, pentru bețiile sistematice la serviciu.

"Nimeni nu s-a interesat de motivele comportamentului acestei persoane. Eu, însă, ştiu că acum cîtiva ani a decedat soția lui, el a rămas să educe singur doi copii. Fără îndoială, acesta nu este motiv pentru a încălca disciplina de muncă, iar beția nu este compatibilă cu statutul de judecător, însă oamenii pot fi demişi diferit. Consider că membrii CSM au procedat demn şi nu l-au aruncat pe judecător în stradă, i-a dat posibilitatea să ridice o compensație", a spus preşedintele CSJ.

Poalelungi consideră că eliminarea judecătorilor neoneşti din sistem este inevitabilă, însă această activitate nu trebuie întreruptă şi nu trebuie să depindă de conjunctura politică.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?