Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Orban: UE trebuie să negozieze un nou acord cu SUA

24 ian. 2017,, 03:00   Externe
2569 0

Uniunea Europeană trebuie să "renunţe la iluzia federalismului" şi să permită continentului să aibă "mai mulţi poli (de putere)", a declarat premierul ungar Viktor Orban, care a îndemnat UE să negocieze un nou acord cu Washingtonul, întrucît acordul de liber schimb SUA-UE a eşuat.

Potrivit agenţiei de ştiri MTI, liderul ungar a argumentat că Uniunea Europeană a devenit tot mai slabă şi nu îşi poate îndeplini scopurile primare, în legătură cu moneda unică, politica de securitate comunitară ori zona de cooperare economică euroasiatică.

Orban a insistat că "Bruxellesul a devenit obsedat de ideea utopică a unei Europe deasupra naţiunilor". Însă, "nu există o naţiune europeană, ci naţiunile Europei", a adăugat premierul.

Şeful Guvernului de la Budapesta a mai declarat că UE ar trebui să negocieze un nou acord cu Statele Unite, întrucît acordul de liber schimb a "murit". De asemenea, acesta a mai apreciat că este necesar şi un acord cu China, iar "chestiunea Rusiei ar trebui revizută".

Viktor Orban a salutat afirmaţia noului preşedinte american Donald Trump privind dreptul fiecărei naţiuni de a acorda prioritate propriilor interese, spunînd că reprezintă o schimbare semnificativă în favoarea unei ere a "bilateralismului".

"Am obţinut permisiunea de la cel mai înalt nivel din lume de a ne pune şi noi pe primul loc. Este un lucru mare, o libertate importantă, un cadou important", a declarat premierul ungar, care a apreciat că acest lucru deschide calea unor acorduri bilaterale de cooperare în plan militar şi economic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?