Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Pînă în prezent doar trei miniştri şi-au făcut publice declaraţiile de venit

29 mar. 2013,, 15:36   Societate
3150 0
Foto : moneyball.info
Cu trei zile înainte de expirarea termenului de depunere a declaraţiilor de venit la Comisia Naţională de Integritate (CNI), doar trei din 16 miniştri şi-au publicat declaraţiile de venit şi proprietate pe site-ul instituţiei publice pe care o conduc. Premierul în exerciţiu Vlad Filat de asemenea nu şi-a publicat declaraţia de venit.

Potrivit Agenţiei "Infotag", ministrul în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr, a acumulat în 2012 aproximativ 136 de mii de lei din salariu şi peste 3500 de lei din activitatea didactică. Valeriu Lazăr a mai declarat că deţine împreună cu soţia două terenuri, unul în satul Mingir, raionul Hînceşti, iar altul în capitală. Acesta mai are o casă în Chişinău în valoare de aproape 2 mil. lei şi un automobil Renault Laguna. Potrivit declaraţiei, ministrul deţine şi acţiuni în cadrul a trei societăţi comerciale.

Ministrul de Interne în exerciţiu, Dorin Recean, a obţinut anul trecut un venit de 86,6 mii de lei, iar soţia acestuia un venit de 671,9 mii lei. Familia Recean mai deţine două terenuri, unul cu destinaţie agricolă în satul Mîndîc, Drochia, şi altul pentru construcţii în capitală. Ei mai au o casă de locuit în capitală, cu o suprafaţă de 271 m.p., estimată la 913 mii de lei şi o construcţie subterană de 16 m.p. Ministrul a mai declarat un autoturism BMW 530, procurat în leasing în 2010, estimat la preţul de 495 mii de lei. De asemenea, Dorin Recean a indicat că deţine împreună cu soţia un depozit în valoare de 6,3 mii euro, precum şi nouă conturi bancare curente în lei, dolari şi euro.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a declarat pentru anul trecut venituri de 131,9 mii lei, iar din dividende soţia acestuia a obţinut 6,37 mii lei. Ministrul mai are un depozit şi două conturi bancare curente, un teren intravilan în satul Corneşti, Ungheni, un apartament în Chişinău de 92 m.p., estimat la 586 mii lei, un automobil Toyota Land Cruiser, procurat în 2010, la preţul de 289 mii lei. De asemenea, familia Efrim mai deţine 50% din acţiunile Legal 4 Business SRL şi 5% din acţiunile Privesc.Eu SRL.

Expertul "Transparency International", Iana Spinei, a menţionat că, potrivit legislaţiei, declaraţiile de venit şi proprietate trebuie prezentate la CNI pînă la 31 martie.

"Totodată, legea obligă toţi funcţionarii publici să publice declaraţiile de venit şi proprietate pe paginile web ale instituţiilor publice, însă nu stabileşte exact termenul limită. Faptul că nu toţi miniştrii şi-au publicat declaraţiile nu este o încălcare a legislaţiei. Apelăm la bunul simţ al funcţionarilor și sperăm că aceştia îşi vor face publice veniturile în timp util", a spus Iana Spinei.

Expertul a mai menţionat că după prezentarea declaraţiilor la CNI, aceasta este obligată să publice pe pagina sa web toate declaraţiile. Pînă în acest moment, nicio declaraţie de venit a funcţionarilor nu a fost publicată pe pagina web a CNI.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?