Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Un ministru îşi îndeamnă conaţionalii să părăsească Franţa

27 dec. 2016,, 14:45   Externe
7605 1

Ministrul israelian al Apărării Avigdor Lieberman i-a îndemnat pe conaţionalii săi aflaţi în Franţa să părăsească această ţară, întrucît pregăteşte, prin Conferinţa de Pace pentru Orientul Mijlociu, un nou proces Dreyfus, relatează presa franceză.

Avigdor Lieberman, un ultranaţionalist, i-a îndemnat pe evreii din Franţa să se instaleze în Israel, în semn de „răspuns la complotul“ pus la cale la Paris.

„Dacă vreţi să rămîneţi evrei, ca nepoţii şi copii voştri să rămînă evrei, trebuie să părăsiţi Franţa şi să vă instalaţi în Israel. Franţa nu este ţara voastră, nu este pămîntul vostru. Părăsiţi-o şi veniţi în Israel“, a făcut apel Lieberman, un susţinător al colonizării care locuieşte într-un teritoriu din Cisiordania ocupat de statul evreu în 1967.

Ministrul israelian a ţinut să denunţe astfel Conferinţa pentru Orientul Mijlociu, programată să aibă loc pe 15 ianuarie la Paris. În opinia sa, această conferinţă nu este decît un nou „proces Dreyfus“.

„Nu este vorba de o conferinţă de pace, ci de un tribunal împotriva statului Israel. Este o versiune modernă a procesului lui (Alfred, n. red.) Dreyfus, cu statul Israel şi poporul evreiesc pe banca acuzaţilor“, a acuzat Lieberman în cursul unei reuniuni a deputaţilor din cadrul partidului său ultranaţionalist Israel Beiteinu.

În Franţa, afacerea Dreyfus - de la numele unui ofiţer francez de origine evreiască condamnat la închisoare în 1894 pentru spionaj şi reabilitat în 1906 - a divizat profund societatea la acea epocă şi rămîne şi astăzi un simbol al antisemitismului.

Franţa a invitat 70 de state la Paris pentru a da un nou imbold procesului de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian în baza a două state. După conferinţă, Parisul intenţionează să-i convoace pe premierul israelian şi preşedintele palestinian pentru a le prezenta rezultatele reuniunii. Însă Benjamin Netanyahu, foarte ostil unei abordări internaţionale a conflictului israeliano-palestinian, a respins deja ideea unei întîlniri cu Mahmoud Abbas la Paris.

Potrivit lui Saeb Erakat, văzut drept numărul doi în cadrul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Franţa speră, cu ocazia conferinţei din 15 ianuarie, „să ajungă la soluţia a două state, în baza frontierelor din 1967 şi în acord cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU“.

Vineri, Franţa a votat în favoarea unei rezoluţii ONU care cere Israelului încetarea colonizării în teritoriile palestiniene. Aproape 5.000 de evrei din Franţa au emigrat în Israel în 2016, cu 30% mai puţini decît în 2015.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?