X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Valeriu Lazăr nu vede riscuri pentru Moldova în conflictul gazelor ucraineano-rus

29 ian. 2013,, 16:56   Economie
3557 2
Foto: moldnews.md
Nu există riscuri esenţiale pentru Moldova în legătură cu noul conflict al gazelor dintre Ucraina şi Rusia, a declarat, marţi, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", Lazăr a spus că nu crede că acest conflict va genera probleme tehnice, pentru că şi Ucraina, şi Rusia sunt membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi toate litigiile care apar între ţările OMC se soluţionează pe altă platformă.

Lazăr a dat asigurări că Ucraina şi Moldova vor continua să-şi onoreze angajamentele internaţionale privind tranzitul cu gaze naturale spre Balcani, dar pot să apară unele incidente cu caracter tehnogen. "Există măsuri de securitate precum rezervele sau un plan operaţional care prevede intervenţia în caz de necesitate. Dar sunt sigur că nu vom ajunge în situaţia să apelăm la acestea", a afirmat vicepremierul.

"INFOTAG" precizează: "Gazprom" a cerut Ucrainei $7 mlrd. pentru neonorarea angajamentelor de achiziţie a gazelor. Potrivit "Gazprom", importurile de gaze au fost sub cele pe care Ucraina urma să le obţină prin acordurile curente. Totodată, pentru Ucraina se aplică principiul "ia sau plăteşte", prin care trebuie plătit tot gazul contractat, nu doar cel livrat efectiv. Monopolistul ucrainean "Naftogaz" declară că nu va plăti suma respectivă şi speră să rezolve dosarul la curtea de arbitri internaţională.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?