X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

În anul 2012, apicultorii au redus cu peste 30% exporturile de miere

24 ian. 2013,, 15:30   Economie
5091 2
Foto: blogspot.com
În anul 2012, apicultorii din Moldova au exportat peste 700 tone de miere de albine, cu peste 30% mai puţin faţă de anul 2011.

Solicitat de Agenţia "INFOTAG", preşedintele Asociaţiei apicultorilor din Moldova, Ştefan Condratiuc, a declarat că exporturile de miere s-au redus din cauza secetei din vara anului trecut, care a afectat grav sectorul apicol.

"Anul trecut, am reuşit să obţinem doar 40% din producţia de miere preconizată, să onorăm contractele de export datorită cantităţilor de miere rămase încă din anul 2011. Apicultorii au efectuat exporturi în Germania, Belgia, Slovacia şi Rusia. Deşi la export mierea este adesea comercializată la preţuri cu 50 la sută mai mici faţă de preţurile de pe piaţa internă, totuşi, efectuăm livrări peste hotare pentru că avem comenzi de sute de tone. În prezent un kg de miere pe piaţa internă costă pînă la 75 lei, în timp ce la export mierea este vîndută la preţul de 2-2,50 euro pentru un kg. Asta pentru că China şi Argentina fac concurenţă serioasă în acest domeniu", a precizat Condratiuc.

Specialistul a mai spus că ţările europene apreciază înalt calitatea mierii moldoveneşti, iar pentru anul 2013 au fost semnate contracte de livrare a mierii, inclusiv în Franţa.

"INFOTAG" precizează: În Moldova există aproximativ 150 mii de familii de albine. Cei mai mulţi apicultori se află în raioanele de centru - la Călăraşi, Străşeni, Orhei, Hînceşti şi Nisporeni, situate în raza Codrilor unde există păduri de salcîmi şi tei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав