X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

De la 1 ianuarie, în Moldova s-a majorat nu doar cota fixă, ci şi componenta ad-valorem a accizei la ţigări

17 ian. 2013,, 16:08   Economie
3624 0
Foto : noi.md
De la 1 ianuarie 2013, componenta ad-valorem a accizei la ţigări a fost majorată de la 24% pînă la 30% din preţul maximal de comercializare cu amănuntul. Totodată, cota fixă a accizei la ţigări a fost majorată cu 50% - de la 20 pînă la 30 de lei pentru 1000 de ţigări.

Acest subiect a fost discutat la şedinţa de miercuri a Guvernului, în cadrul căreia Executivul a avizat negativ iniţiativa legislativă a unui grup de deputaţi, care au propus modificarea anexei la Compartimentul IV al Codului Fiscal, astfel încît componenta ad-valorem a accizei (procente de la costul mărfii la vamă) la ţigări să fie menţinută la nivelul de 24%.

Potrivit lui Valeriu Guma, care este unul din autorii amendamentului, menţinerea componentei ad-valorem a accizei la ţigările cu filtru la nivelul de 24% va majora acumulările la buget prin majorarea veniturilor de pe urma cotei fixe. Totodată, aceasta va proteja piaţa internă de contrabanda cu ţigări din Ucraina. Totodată, cu iniţiativa de menţinere a componentei ad-valorem a accizei la ţigări nu a fost de acord FMI, de aceea deputaţii nu au aprobat acest proiect de lege în lectura a doua.

Premierul Vlad Filat şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu aceea că, pe 2 noiembrie 2012, Parlamentul a votat în prima lectură menţinerea componentei ad-valorem a accizei la ţigări la nivelul de 24%, în pofida faptului că deputaţii nu aveau avizul pozitiv al Guvernului, iar proiectul de lege propus de grupul de deputaţi atingea bugetul.

Ultima dată, accizele la ţigări au crescut în Moldova pe 1 ianuarie 2012, în special, cota fixă a accizei la ţigări cu filtru a crescut de la 10 pînă la 20 lei pentru o mie de ţigări, iar componenta ad-valorem – de la 18% pînă la 24%. Cota fixă a accizei la ţigări fără filtru s-a majorat de la 10,5 pînă la 20 de lei pentru o mie de ţigări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав