X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Fermierii moldoveni nu cresc legume în perioada de iarnă

17 ian. 2013,, 10:59   Societate
5747 0
Foto : all.biz
În Moldova nu există niciun agricultor care să producă roşii, castraveţi sau ardei dulci pe timp de iarnă, a declarat pentru Agenţia "Infotag" directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură de pe lîngă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Petru Maleru.

"Condiţiile meteo nefavorabile din timpul iernii fac imposibilă producerea legumelor, chiar şi în sere. Din luna noiembrie, producerea legumelor este stopată pînă în luna martie. Dacă temperaturile coboară sub 5 grade, iar soarele este în nori legumele nu se pot coace nici măcar în sere, avînd nevoie de multă căldură şi lumină. Nici din punct de vedere economic nu este rentabil să producem legume pe timp de iarnă. Încălzirea, îngrăşămintele şi apa sînt foarte costisitoare, iar capacitatea de cumpărare a moldovenilor este scăzută", a spus Maleru.

Specialistul a afirmat că fermierii din Turcia cresc legume şi iarna, dar acolo temperatura aerului depăşeşte 16 grade cu plus. "În Moldova pe timp de iarnă se produc doar verdeţuri: mărar, pătrunjel, ceapă verde sau frunze de salată. Cu aceasta se îndeletnicesc mai mult agricultorii din raionul Dubăsari. Astfel, putem procura verdeţuri produse în Moldova pe piaţa internă. Restul legumelor comercializate în pieţe sau magazine pe timp de iarnă sînt de import", a subliniat Petru Maleru.

El a mai spus că în condiţiile în care creşterea legumelor în perioada de iarnă este nerentabilă, nici statul nu prevede subvenţii pentru acest domeniu. Circa 90% din legumele comercializate pe piaţa internă sînt importate din Turcia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?