Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Acordul privind zona de comerț liber între statele membre ale CSI a intrat în vigoare pentru Moldova

16 ian. 2013,, 11:05   Economie
7299 0
Foto : liga.net
Acordul privind zona de comerț liber între statele membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), semnat în 2011 la Sankt Petersburg și ratificat de Parlamentul Republicii Moldova la 27 septembrie 2012, a intrat anul curent în vigoare pentru Republica Moldova. Informația a fost prezentată de șefa Direcției generale politici comerciale a Ministerului Economiei, Inga Ionesii.

Inga Ionesii a subliniat că, odată cu intrarea în vigoare a noului tratat, Republica Moldova speră să extindă comerțul cu țările CSI. Potrivit ei, intrarea în vigoare a tratatului menționat anterior va dinamiza relaţiile comerciale regionale, va facilita atragerea investiţiilor, precum și schimbul de tehnologii și inovații între statele semnatare, membre ale CSI. Pînă la acest moment, acordul a fost ratificat de Federația Rusă, Ucraina, Republica Belarus, Armenia, Republica Kazahstan și Moldova.

Documentul conţine prevederi similare cu celelalte acorduri încheiate de Republica Moldova în cadrul Acordului Central European al Comerțului Liber (CEFTA), adaptat la specificul relaţiilor comerciale din cadrul CSI, însă cu unele îmbunătățiri, ce vor contribui la asigurarea unui cadru stabil cu statele CSI printr-o bază juridică simplificată pentru operațiunile comerciale și un nivel mai ridicat de transparenţă prin includerea unor prevederi conforme acordurilor OMC.


Potrivit șefei Direcției generale politici comerciale, noua redacţie a Acordului privind zona de comerț în cadrul CSI presupune facilitarea comerţului regional prin îmbunătăţirea relațiilor comerciale între statele semnatare, păstrarea taxei vamale zero la peste 10 mii de grupe de mărfuri, prevede eliminarea graduală a taxelor pentru produsele care fac excepție din regimul de liber schimb, precum și neaplicarea noilor restricții în comerț.

Grație noului Acord, este redus numărul de acorduri existente bilaterale, ce reglementează relațiile comercial-economice cu țările din CSI. Totodată, Acordul prevede mecanismele de soluționare a litigiilor comerciale în cadrul platformei OMC și în limitele mecanismelor și procedurilor agreate de părți. De asemenea, Acordul prevede menținerea taxelor vamale de export la gazul natural, la materia primă pentru industria grea și pentru lemn din Rusia, excepție făcînd zahărul din Ucraina.

Inga Ionesii a remarcat faptul că, odată cu eforturile de avansare în procesul de integrare europeană, cooperarea economică în spațiul CSI rămîne o dimensiune importantă de promovare a intereselor comercial-economice a Republicii Moldova, întrucît statele din CSI dețin o pondere de circa 35% din volumul comerțului exterior al țării noastre. Acordul în cauză nu contravine politicii externe şi interne promovate de Republica Moldova, care are drept obiectiv integrarea europeană, şi nici angajamentelor internaţionale asumate de către aceasta.

De remarcat că, în anul 1994, statele membre ale CSI au semnat un document ce prevedea crearea unei zone de comerț liber în cadrul Comunității Statelor Independente. Însă documentul nu a intrat în vigoare, deoarece nu a fost ratificat de către statele membre ale CSI. Între timp, R.Moldova a semnat o serie de acorduri bilaterale de comerț liber cu țările membre ale CSI, care însă prevedeau multiple excepții din regimul de liber schimb. Un nou Acord privind zona de comerţ liber în cadrul CSI a fost semnat la Sankt Petersburg pe 18 octombrie 2011, fiind ratificat de Parlamentul Republicii Moldova pe 27 septembrie 2012.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?