Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

În oraşele din Moldova se înmulţesc activ veveriţele, cîinii şi ciorile de cîmp

14 ian. 2013,, 09:29   Societate
4299 1
Foto : dfact.net
În ultimii ani, în Moldova a crescut semnifcativ populaţia de veveriţe. Potrivit savanţilor, acest lucru se explică prin condiţiile favorabile pentru înmulţirea veveriţelor. „În parcurile urbane cresc mulţi arbori coniferi şi există o bază bună de hrană. Oamenii în permanenţă hrănesc aceste rozătoare, de aceea veveriţele de oraş, spre deosebire de cele de pădure, s-au deprins cu oamenii şi nu se tem de ei”, a comunicat pentru NOI.md şefa Laboratorului ecologiei mamiferelor al Institutului de Zoologie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victoria Nistreanu.

Potrivit Victoriei Nistreanu, în ultimul timp, în Moldova sînt defrişaţi arborii coniferi şi sînt plantaţi salcîmi, pe care veveriţele îi părăsesc. Însă, în pofida acestui fapt, populaţia de veveriţe în păduri nu s-a redus. Spre deosebire de alte animale, veveriţele se adaptează cu uşurinţă la orice condiţii. Pe teritoriul Moldovei se întîlneşte un singur tip de aceste rozătoare – veveriţa obişnuită.

Potrivit specialiştlor, îndeosebi creşte populaţia ciorilor de cîmp. „În oraşe ciorile de cîmp au puţini duşmani naturali, în schimb, dispun de o bază alimentară excelentă – curţile prost salubrizate, gunoiştile etc.”, a menţionat Nistreanu.

În Chişinău creşte activ şi populaţia cîinilor vagabonzi. „Fiecare în parte aceştea nu prezintă pericol, însă cîinii sălbătăcesc, se adună în haite, devin agresivi şi prezintă un pericol real pentru populaţie. Totodată, cîinii vagabonzi sînt purtătorii mai multor boli. Pentru soluţionarea acestei probleme noi propunem mai multe soluţii, însă, deocamdată, nu au fost întreprinse careva măsuri eficiente”, a subliniat Victoria Nistreanu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?