Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Un sigiliu antic al curții regale cu o inscripție amenințătoare a fost găsit în Turcia

10 iul. 04:00   Ştiinţă şi IT
10548 0

În timpul săpăturilor din Kırıkkale, a fost descoperit un sigiliu cuneiform folosit de membrii familiei regale în timpul Imperiului Hitit.

Büklükkale, situat la aproximativ 100 de kilometri de Ankara, la intersecția rîului Kızılırmak, cel mai lung rîu din Turcia, a fost un nod de transport important încă din antichitate. Studiile arheologice arată că orașul a jucat un rol activ atît în timpul coloniilor comerciale asiriene, cît și în timpul Imperiului Hitit, în a doua jumătate a mileniului II î.Hr. În timpul unei săpături de 14 ani condusă de profesorul asociat Dr. Kimiyoshi Matsumura, la Byuklukal au fost găsite artefacte istorice importante. Echipa lui Matsumura a descoperit o amprentă cuneiformă a unui sigiliu din perioada Imperiului Hitit, pe care scria: "Oricine va rupe acest sigiliu va muri". Această inscripție indică severitatea pedepsei pentru încălcarea acordurilor, ceea ce este neobișnuit, deoarece legile hitite prevedeau de obicei amenzi sau despăgubiri mai degrabă decît pedeapsa cu moartea.

Dr. Ahi Evran, profesor de arheologie la Universitatea Kırșehir și șeful săpăturilor, profesorul asociat Dr. Kimiyoshi Matsumura, a remarcat importanța lui Byuklukale ca oraș al Imperiului Hitit. El a dezvăluit că sigiliul folosit de rege și regină a fost găsit în timpul săpăturilor de anul trecut. Matsumura a explicat: "Există inscripții cuneiforme pe acest sigiliu. Marele rege Tabarna sau regina suverană Tawananna scriu: "Oricine sparge acest sigiliu va muri"". Aceste sigilii erau utilizate în mod obișnuit pentru a confirma contractele, iar încălcarea lor era pedepsită. Regele și regina din Hattusa au trimis ceva la Byuklukal, indicînd legături intense între oraș și familia regală. Recent, la Byuklukale au fost descoperite și tăblițe hurriene, care indică ceremoniile religioase organizate acolo de familia regală hitită.

În timpul săpăturilor din acest an a fost găsită o altă amprentă de sigiliu de teracotă cu motive, care vor deveni clare după examinare. Aceste descoperiri confirmă importanța Byuklukale în Imperiul hitit și semnificația sa în istoria regiunii.

5
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?